26. velj 2012.

Piletina Cacciatore

IMG_0666

Jednostavno za pripremu a na kraju uzivaju sva nepca,okusa,mirisa...zadovoljstva :)

Piletina Cacciatore/na lovacki nacin

Potrebno je:
maslinovo ulje-po potreibi(uobicajeno se stavi
2-3 zlice ali ja sipam odoka jer vec sam zapamtila otprilike koliko je potrebno,racunajcuci da ce i meso pustiti masnoce)

1 pile(1200gr)
2 zlice isjeckanog ruzmarina i zalfije
2 lobvorova lista
3 cesnja cesnjaka
50ml bijelog suhog vina
10 crnih maslina
250ml umaka Napoliten(klasicni umak od cesnjaka/bijelog luka,bosiljka i paradajza)
6 paprika(zelene,crvene,zute)1 luk

Pile isjeci na zeljene komade,posoliti i pobiberiti i samo malo pobrasniti prije pecenja,to ce zgusnuti umak pri kraju...ja isjecem na 10 komada s time da kicmu ostavim za kuhanje bujona,nju ovdje ne upotrebljavam ali se moze upotrijebiti.
Zagrijati ulje u tavi i naglo popeci komade piletine.Ostaviti na stranu.Na istu masnocu dodati isjeckani luk,paprike,cesnjak i zacine i prziti da povrce uvene.Sipati vino i kuhati dok ne ishlapi.Sada dodati masline i Napolitena umak,pustiti da zakuha,zatim dodati komade piletine,smanjiti temperaturu i tako na laganoj vatri kuhati 15-estak minuta,zatim okrenuti piletinu ,pa jos toliko kuhati da se piletina skroz skuha.
Ako neko ima problem sa kozicom na paprici,tada papriku najprije ispeci skinuti kozicu i isjeci papriku na vece komade i dodati je pri kraju kuhanja.


IMG_0663

Napoliten umak

125ml maslinovog ulja
6 cesnjeva cesnjaka/bijelog luka
5x400gr sjeckani paradajz iz konzerve
20 listica bosiljka
Ulje zagrijati,dodati na listice izrezan cesnjak,prziti 1-2 minuta da se luk karamelizuje,ne smije izgoriti,znaci temperatura ulja mora biti normalna ne prevruca..Dodati paradajz i u istu konzervu sipati 125ml vode i nju dodati u umak/sos i sve ostale uraditi tako.Kuhati umak 1 sat
Zaciniti sa soli i svjeze mljevenim biberom.dodati isjeckani bosiljka i ponovo kuhati 1-1.5 sat.

IMG_0665
Servirati sa domacim kruhom/pogacom

Prijatno !!

Broj komentara: 8:

  1. Fino i socno!Mi jako, jako cesto jedemo piletinu!

    OdgovoriIzbriši
  2. Odličan prijedlog za pripremu piletine na neki drugi način.

    OdgovoriIzbriši
  3. obozavam ju spremljenu na ovaj nacin!

    OdgovoriIzbriši
  4. Prijateljica mi je svojevremeno poklonila kuharicu s talijanski jelima i ovaj recept sam odmah primjetila i od tada ga stalno radim. Odlično!

    OdgovoriIzbriši
  5. Prekrasno! Ja ponekad dodam i šampinjone, sve ovisno o tome što se nađe u hladnjaku :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ljeto je jos u punom jeku,hocu reci da su temperature nesnosljive,pa vise ne znam niti sta da skuham,a jesti se nesto mora.
    Nasla sam dobre paprike i paradajz koji sam iskoristila ovdje i ostalo mi je dosta pa sam stavila u tegle i sada ce biti i pizza na redu.
    Volim zimu samo na slikama ali ovog ljeta me je mucila glavobolja tako da ne mogu docekati barem neku manju promjenu temperature,ma i dosadna kisa bi mi bila draza..bice bolje !!

    OdgovoriIzbriši
  7. Cao, gospodo Mirjana, procitala sam sve Vase recepte sa piletinom i, iskreno da kazem , svi me privlace ,al ovaj najvise. Jedino mi bijelo vino zadaje glavobolju, neznam koje je dobro za dodavanje u jelo:(. Jedno je sigurno, uskoro pravim prsa sa tikvicama :) Topli pozdrav iz kisne Norveske :)

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.