11. tra 2012.

Bundeva i jesen



Kazu da se Jesen prepoznaje  po bundevama,hladnim jutrima i vecerima,pozutjelom liscu.....
Mozda da,a mozda i ne jer u zemlji  u kojoj zivim,bundeva ima tijekom cijele godine.

Nema pozutjelog lista ,osim u jesen.
Zahlanilo je pravo je vrijeme za jednu ukusnu krem juhu od budendeve.

Krem juhu od bundeve

2 zlice maslinovog ulja
1 manja glavica luka
1 cenj cesnjaka
600gr bundeve
2 manja krompira
1 stapka celera/zeleni dio
2 mrkve
500 ml vode
400ml povrtnog temeljca
125 ml vrhnja za kuhanje
1 zlica limunovog soka

Croutons

150gr ciabatta kruha
2 zlice maslinovog ulja
1 cenj cesnjaka
1 zlica sjeckanog vlasca


Ugrijati ulje u serpi,dodati isjeckani luk,cesnjak,celer i mrkvu, proprziti da zamirise.
Dodati isjecenu bundevu i krompir,proprziti sve zajedno u serpi,pa zaliti vodom i temeljcem.
Pustiti da zakuha,zatim smanjiti temperaturu i pustiti da lagano kuha dok se povrce ne skuha,oo 20 minuta.

Pripremiti croutons.




Zagrijati rernu na 180C.U dublju zdjelu staviti isjecen na kockice kruh,usitnjeni cesnjak i vlasac,politi maslinovim uljem pa sve dobro izmijesati.
Staviti kockice kruha na lim za pecenje,pa peci tako dok ne dobije lijepu braon boju.

Juhu staviti u blender i izblendati da bude gusta i kremasta.
Vratiti juhu u serpu,dodati vrhnje za kuhanje i limunov sok,promijesati dodati zacine po ukusu.

Juhu zagrijati  ali ne smije prokuhati !!




Servirati juhu  sa komadicima kruha .

Broj komentara: 6:

  1. Fino, u posljednje vrijeme jedem puno krem juha pa bi mi ova baš pasala :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Radim skoro pa isto i zato odmah mogu reči da je juha fantastična! Ma zamisli samo, kod vas počinje jesen! Baš sam danas listala jednu krasnu kuharicu s receptima s bundevom i rekla sama sebi da će morati pričekati jesen. A mi imamo pravo aprilsko vrijeme: red sunca, red kiše, prilično svježine.

    OdgovoriIzbriši
  3. Obžavam juhu od bundeve i opčenito kremaste juhice!:)
    Tvoja mi izgleda jako lijepo i primamljivo.

    Lijep pozdrav.:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Nebih se mjenjala s tobom Mirjana, obožavam proljeće i uživam u njemu baš kao i u ljetu, i baš im se veselim!...Iako znam da kad kod nas dođe tvoja jesen, ti ćeš uživat u proljeću..
    Juhica zvuči i izgleda baš divno, krepko, mirisno i jesenski..

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja bih radije da smo u istim vremenskim razmacima,sezonama ali..to ali nas dijeli miljama,no svejedno uzivamo kuhajuci ..Topli pozdrav !!!!

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.