24. tra 2012.

Lisnato tijesto




Svi koristimo lisnato tijesto.
Na poslu sam ga koristila jako puno jer direktor je uvijek imao iznenandne goste koje je zelio posluziti finim delicijama prije samog rucka a cesto rucak nisu niti htjeli jer im je predjalo bilo dosta.

Nije da mi se ne svida lisnato tijesto nego ga jednostavno moj zeludac ne podnosi,no bez obzira na mene i moj problem ja ga nisam izbacila iz upotrebe,dapace cesto ga pravim i sama .

Na internetu,zatim kuharicama se nalaze razne vrste,verzije motanja i pravljenja lisnatog tijesta,no ja se ne opterecujem vrstama,pa koristim meni jabrzu varijantu koja se pokazala jako dobro u pripremi slatkih i slanih jela.

Brzo lisnato tijesto
250gr brasna
250gr maslaca
50ml vode

Ja uobicajeno ovu vrstu lisnatog tijesta radim  pomocu huhinjskog pomagala,multipraktik zaista uradi sve,stavim brasno,hladan na kockice izrezan maslac i pulsiram nekoliko puta...dodam vodu ,po malo da se stvore krupnije mrvice..tada istresem svo tijesto (bice mrvicasto i rasuto),pokupim ga u jednu hrpu i oklagijom razijem kvadrat,zatim preklapam tijesto ...
jos ce u tijestu biti komadici maslaca a tako treba,bolje ce se listrati !!

U principu nije bitno s koje strane krecete,bitno je da je preklopljeno  3x i prije svakog preklapanja tijesto morate razviti kao prvi puta.
Kada je preklopljeno po treci puta,staviti ga u vrecicu  i ostaviti u frizider 20-ak minuta.

Razviti i krajeve obrezati ostrim nozem,a sa ostalim tijestom radite sto ste naumili.
Ako se vec upustim u pravljenje lisnatog tijesta,tada napravim duplu mjeru pa imam  u frizideru  ako mi zatreba ali pretezno ga iskoristim sve,jer nije tesko napraviti  za slijedeci puta.

Divno,jednostavno a jako ukusno predjelo ili grickalca za nenadane goste ..ukucane !!


Za ove grickalice vam je potreban jedna mjera za lisnato tijesto
100gr ricotta sira
1 zlica ajvara
10-ak listica mladog spinata
50gr mozzarela sira

Tijesto raviti u kvadrat,premazati mijesavinom sira i ajvara,odozgo posuti sa dodatnih 50gr mozzarela sira i poslagati listice spinata(to je samo za kontrast/boja),pa sve urolati kao rolat.
Isjeci na kriske,debljine  po zelji,poslagati na lim za pecenje i peci u zagrijanoj rerni na 230-250C 15-estak minuta.





Svinjski file u lisnatom tijestu
Imala sam 4 manja fileta,pa sam ih podijelila,tj. 2 sam napravila  sa mljevenim mesom,a ostala dva sa spinatom.



File u lisnatom sa mljevenim mesom

File posoliti i zacini malo senfom i biberom.
Naglo zapeci u tavi,ohladiti.

Oko 300gr mljevenog mesa,pripremiti za oblaganje filea.
Mljevenom mesu dodati zacine po zelji,sol,biber,suhih ili svjezih zacinskih trava.
100gr gljiva,prodinstati na malo luka.
Mrvice,samo ako je potrebno..ukoliko je smjesa rijetka.

Lisnato tijesto razviti na velicinu koja nam je potrebna da oblozimo file,stavimo malo mljevenom mesa na dno,file na povrsinu i lijepo rukama oblozimo smjesom cijeli file,zatim sve to umotamo u lisnato tijesto.

Stavimo peci na 230C oko 25 minuta.






File u lisnatom  sa spinatom
Spinat odmrznuti(250gr).
U tavu staviti 50gr maslaca,malo cesnjaka..pustiti da zamirise,zatim dodati spinat(ne cijediti ga)
Kada sva voda ispari,dodati 200gr krem sira(philadelphija)bijelog biber i malo soli.






Ponovo kaoi kod predhodnog recepta,filete popeci sa svih strana,ohladiti.
Lisnato rastanjiti za oblaganje.
Filete omotati spinatom i lisnatim tijestom,zatim ih ispeci.



Broj komentara: 11:

  1. Odlični recepti! Ne znam što mi se više sviđa ova grickalica ili konkretan prijedlog za ručak. Nisam nikad radila domaće lisnato tijesto, a baš bih voljela jednom okušati sreću.

    OdgovoriIzbriši
  2. Lisnato sam radila jednom, ispalo je dobro, ali ništa vše od toga... Konstantno listam recepte i tražim savršeni recept i nikako da odlučim. Ovo bih mogla probati, izgleda odlično na slikama i vidim da je brzo gotovo :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Radila sam anja i domace pravo lisnato tijesto,ruke odpadnu od rolanja ali na kraju kada se ispece i vidis koliko listica ima,zaboravis za sve..ovo je zaista brza verzija koja se radi uz pomoc kuhinjskog aparata,jedino preklapanje oduzme vrijeme i to je sve ..

      Izbriši
  3. Sigurna sam da je domaće lisnato savršeno dobro (kao i sve domaće), ali do sada ga nisam radila, a vjerojatno ni neću. Kupovno lisnato smatram dosegom modernog doba i ne želim se toga odreči, baš kao ni struje. He, he, ne mogu si pomoći. Sve što si napravila izgledta "za pojesti" i to odmah i preko ekrana:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vjerujem Katarina da kupovnom lisnatom tijestu nista ne fali ali ja sam ta koja sama sebi zadaje posao :)

      Izbriši
  4. Hola nuevamente ..me encantan esas lentejuelas que has hecho ..tamaño ideal y este asado con hojaldre ..uhmmmm buenisimo bsssMARIMI

    OdgovoriIzbriši
  5. Lisnato tijesto volim i u slanim i u slatkim kombinacijama, u zadnje vrijeme čak i više u slanima. Odlične su mi sve tvoje ideje kako ga iskoristiti, a vjerujem da ću se sada okušati i sama ga napraviti. Super si ovo sve pripremila !

    OdgovoriIzbriši
  6. Jao draga Mirjana, hvala ti za ovaj recept, tragam vec dugo za nekim dobrim načinom kako napraviti domaće lisnato. Ni ja baš ne podnosim kupovno. Ovi welingtoni su ti božanstveni.

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.