Preskoči na glavni sadržaj

Slatka pletenica




Povodom Uskrsa i nadolazecih praznika !!!!:)

Nije pretjerano slatka,jednostavna za napraviti.




Sastojci
500gr brasna
200ml toplog mlijeka
100 gr secera
3 zumanceta + 1 cijelo jaje
100gr maslaca(istopiti)

7gr suhog kvasca(ja stavila 15gr svjezeg)
100gr kandirane korice limuna,narance(po zelji)
ili
200gr mix datula,smokvi,kandiranih tresnji
premaz
1 bjelanjak-
2 zlice badema(u listicima)
100gr secera u prahu
Priprema

U zdjelu prosijati brasno s praskom za pecivo.

Zagrijati mlijeko,razmutiti kvasac i ostaviti na stranu dok se maslac istopi.

U mlijeko i kvasac,dodati maslac i zumanca+cijelo jaje,izmijesati i zamijesiti tijesto.
Pokriti prozirnom folijom i ostaviti na toplom mijestu da tijesto nadode.

Istresti na radnu povrsinu,dodati voce po zelji,premijesiti,podijeliti na tri
jednaka dijela.

Od svakog tijesta ,napraviti “kobasicu”,zatim isplesti pletenicu.
Premazati bjelanjkom i posuti listicima badema.

Otaviti da ponovo tijesto nadode,pa staviti peci.

Peci na 180,oko 35-40 minuta.

Prohladenu,preliti secernom glazurom(ako zelite) i posluziti !!




Pletenicu mozete uraditi i ovako:


Svaki dio,rastanjiti,pa premazati,npr.makom,uviti kao rolat.
Uzeti drugi dio tijesta i premazati,npr.orasima,zatim treci dio,premazati,sirom,pa sva tri rolatica uplesti u pletenicu i tako ispeci !!
Prijatno !!

Primjedbe

  1. Prekrasno, to je nešto za mene.

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako lepo izgleda bas za Uslrs!

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala za recept, Ruža!
    To je bio veliki kolač :)

    Pozdrav i svijetli odmor :-)
    Tony

    OdgovoriIzbriši
  4. Prekrasen...
    Super recept!
    Pozdrav, Diana

    OdgovoriIzbriši
  5. Овай колач сам пробала и могу да кажем да йе то невероватно укусно и веома йедноставно за припрему!

    Хвала вам што сте Миране добар рецепт!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …