27. ožu 2010.

Slatka pletenica




Povodom Uskrsa i nadolazecih praznika !!!!:)

Nije pretjerano slatka,jednostavna za napraviti.




Sastojci
500gr brasna
200ml toplog mlijeka
100 gr secera
3 zumanceta + 1 cijelo jaje
100gr maslaca(istopiti)

7gr suhog kvasca(ja stavila 15gr svjezeg)
100gr kandirane korice limuna,narance(po zelji)
ili
200gr mix datula,smokvi,kandiranih tresnji
premaz
1 bjelanjak-
2 zlice badema(u listicima)
100gr secera u prahu
Priprema

U zdjelu prosijati brasno s praskom za pecivo.

Zagrijati mlijeko,razmutiti kvasac i ostaviti na stranu dok se maslac istopi.

U mlijeko i kvasac,dodati maslac i zumanca+cijelo jaje,izmijesati i zamijesiti tijesto.
Pokriti prozirnom folijom i ostaviti na toplom mijestu da tijesto nadode.

Istresti na radnu povrsinu,dodati voce po zelji,premijesiti,podijeliti na tri
jednaka dijela.

Od svakog tijesta ,napraviti “kobasicu”,zatim isplesti pletenicu.
Premazati bjelanjkom i posuti listicima badema.

Otaviti da ponovo tijesto nadode,pa staviti peci.

Peci na 180,oko 35-40 minuta.

Prohladenu,preliti secernom glazurom(ako zelite) i posluziti !!




Pletenicu mozete uraditi i ovako:


Svaki dio,rastanjiti,pa premazati,npr.makom,uviti kao rolat.
Uzeti drugi dio tijesta i premazati,npr.orasima,zatim treci dio,premazati,sirom,pa sva tri rolatica uplesti u pletenicu i tako ispeci !!
Prijatno !!

Broj komentara: 8:

  1. Prekrasno, to je nešto za mene.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala za recept, Ruža!
    To je bio veliki kolač :)

    Pozdrav i svijetli odmor :-)
    Tony

    OdgovoriIzbriši
  3. Prekrasen...
    Super recept!
    Pozdrav, Diana

    OdgovoriIzbriši
  4. Овай колач сам пробала и могу да кажем да йе то невероватно укусно и веома йедноставно за припрему!

    Хвала вам што сте Миране добар рецепт!

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.