Preskoči na glavni sadržaj

Sushi timbales




Timbales je Francuski izraz za jelo koje se priprema u malenim okruglim zdjelicama.

Dosta stvari radim u mojim zdjelicama za souffle,jer su mi zgodne za posluziti i ujedno mi je dovoljne kolicina za jednu osobu.
Ovih dana sam radila sushi u njima i odusevila sam se prezentacijom,stacu ,divim se sama sebi jer moji mesojedi ,ribu ne mogu da smisle,tako da sam ja uzivala i divila se njihovoj ljepoti i ukusu!

Za 6 osoba Vam je potrebno:

1 krastavac
150ml rizinog octa(sirceta)
75gr secera
2 male zlicice soli
200gr sushi rize
300ml vode(za kuhanje)
12-16 komada dimljenog lososa
3 zlice wasabi paste
2 zlice majoneze
6 malih kozica(skuhanih)
malo listica korijandera

Svih 6 zdjelica za souffle, namazati malo uljem ,pa sloziti prozirnu foliju u njih.
Ostaviti ih na stranu.
Sada ,izrezati krastavac u tanke snite, po duzini.

U serpicu staviti ocat,sol,secer i pustiti da prokuha,skloniti i jos malo mijesati da se secer istopi,pa pola te smjese preliti preko krastavaca.


Staviti rizu u serpu s vodom da se skuha,pred kraj je samo ostaviti poklopljeno par minuta,otklopiti i sipati preostalu tekucinu octa i secera u rizu,promijesati i istresti na tacnu,rasiriti je da se hladi .

Sada uzmete svoje zdjelice koje su oblozene prozirnom folijom,pa slazene snite
dimljenog lososa,neka vam predu preko stjenki zdjelice,jer ce sve sto prelazi preko,kasnije kad napunite zdjelice,pokriti odozgo da se ne vidi nadjev .

Krecemo sa slaganjem.
Prvo stavite rizu,zatim malo mariniranih snita krastavaca(oni sto ste sjekli,pa prlili mjesavinom octa,secera i vode),zatim kozicu,malo wasabi i majoneze,te dopunite rizom do vrha.



Sada lijepo preklopite one visece krajeve lososa,zategnete foliju i ostavite u frizider,najmanje 1 sat,da se sve fino prozme i ucvrsti !!

Kada zelite servirati,samo otvorite foliju,poklopite tanjur na zdjelicu i preokrenete.

Laganim pokretom ruke,podignite zdjelicu i uklonite prozirnu foliju,dobicete lijep sushi timal.

Odozgo na svaki timales staviti malo majoneze i wasabi paste,krastavac ako ostane i ukrasiti listicima korijandera .

Posluziti !!

Primjedbe

  1. I ja se divim! A kako i ne bi? Prekrasno draga Mirjana!

    OdgovoriIzbriši
  2. savrseno, ali bas savrseno. ne znam je li bolja kombinacija ili izgled :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. I treba da se divis, jer je predivno!!!
    Ja bih ovo garant volela da jedem. Pola sastojaka su meni cista egzotika, dok bi ih okupila prosla bi me volja da napravim :)

    Kolike su ti te cinijice?

    OdgovoriIzbriši
  4. Negdje mi otisao odgovor :/
    cinije su 125 ml!!
    Moze se koristiti i manje salice za kafu,bitno da moze ici u frizider,jer nista se ne pece
    Jako je lijepo kad se doda jos malo isjeckanog lososa u rizu,pa nadjeva,presjek je ljepsi,a ukus potpuniji...;)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …