Preskoči na glavni sadržaj

Jednostavna paella

_DSC0165

Nije da mi ne volimo ribu,volimo,a posebno kad se doda malo mesa,kobasice :)

1/4 zlicice saffron(moze i bez)
1 zlica vrele vode(za saffron)
1/2kg piletine(sta najvise volite)
2 kobasice(chorizo),oko250gr
1 velika glavica luka
2 cena cesnjaka
1 zlica mljevene paprike(prah)
4 srednja paradajza
1.5 casa(250ml)bijele rize (za rizoto)
4-5 solja(250ml)pilece juhe
12 velikih skampi(ocisceni)
1 casa graska(zamrznuti)
Priprema

Ako koristite saffron,tada ga stavite u manju
posudicu i prelijte vrelom vodom,da pusti boju.

U vecoj,dubljoj tavi isprziti izrezanu piletinu,
pa je staviti na tanjur,sa strane.
U istoj tavi prziti isjeckan luk i cesnjak,dodati kobasicu
izrezanu na kolutove,pa kada luk dobije finu boju,uliti saffron,
dodati na kockice izrezan paradajz,pa jos prziti oko 5 min.

Dodati rizu,fino je povezati sa satojcima u tavi,pa
nastaviti kuhati.
Smanjiti temperaturu kuhanja,dodati piletinu u tavu
(stajala je na tanjuru)i pustiti da se kuha oko10 min. ili
dok riza ne upije tekucinu.

Ako je potrebno dodati malo vode(meni je bilo dosta 5 casa)
Odozgo po rizi staviti grasak i skampe,poklopiti tavu i
pustiti da se zgotovi jelo do kraja.

Pazite da ne zagori!!

_DSC0169

Posluziti uz kriske limuna…casu vina!!

Primjedbe

  1. Ja je jako volim i često radim. Tava za paellu je bila prva posuda za kuhanje koju sam kupila, a da izlazi iz okvira naših klasičnih lonaca i tava. Ja je nešto drugačije radim, ali ovo je mrak! Prekrasno izgleda!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …