2. ožu 2010.

Jednostavna paella

_DSC0165

Nije da mi ne volimo ribu,volimo,a posebno kad se doda malo mesa,kobasice :)

1/4 zlicice saffron(moze i bez)
1 zlica vrele vode(za saffron)
1/2kg piletine(sta najvise volite)
2 kobasice(chorizo),oko250gr
1 velika glavica luka
2 cena cesnjaka
1 zlica mljevene paprike(prah)
4 srednja paradajza
1.5 casa(250ml)bijele rize (za rizoto)
4-5 solja(250ml)pilece juhe
12 velikih skampi(ocisceni)
1 casa graska(zamrznuti)
Priprema

Ako koristite saffron,tada ga stavite u manju
posudicu i prelijte vrelom vodom,da pusti boju.

U vecoj,dubljoj tavi isprziti izrezanu piletinu,
pa je staviti na tanjur,sa strane.
U istoj tavi prziti isjeckan luk i cesnjak,dodati kobasicu
izrezanu na kolutove,pa kada luk dobije finu boju,uliti saffron,
dodati na kockice izrezan paradajz,pa jos prziti oko 5 min.

Dodati rizu,fino je povezati sa satojcima u tavi,pa
nastaviti kuhati.
Smanjiti temperaturu kuhanja,dodati piletinu u tavu
(stajala je na tanjuru)i pustiti da se kuha oko10 min. ili
dok riza ne upije tekucinu.

Ako je potrebno dodati malo vode(meni je bilo dosta 5 casa)
Odozgo po rizi staviti grasak i skampe,poklopiti tavu i
pustiti da se zgotovi jelo do kraja.

Pazite da ne zagori!!

_DSC0169

Posluziti uz kriske limuna…casu vina!!

1 komentar:

  1. Ja je jako volim i često radim. Tava za paellu je bila prva posuda za kuhanje koju sam kupila, a da izlazi iz okvira naših klasičnih lonaca i tava. Ja je nešto drugačije radim, ali ovo je mrak! Prekrasno izgleda!

    OdgovoriIzbriši