Preskoči na glavni sadržaj

Kokos hurmasice

_DSC0984

Dok sam zivjela u Slavoniji nikada nisam cula za Hurmasice,iako sam bila cesti gost mojim susjedima u Bosankoj Orubici.Od njih me jedino Rijeka Sava dijeli.Medutim kada sam se udala puno toga se promijenilo,pa tako odlazeci u posjete ,a kasnije i kratko zivljenje u Bosanskoj Posavini,naucila sam neka jela i slastice koje moji ukucani vole.
Jednostavno,brzo i ukusno,a najdrazi mi je osmijeh kad ih ugleda !!

HURMASICE
Sastojci
2 jaja
2 male salice (za crnu kavu) secera
3 salice ulja
1/2 praska za pecivo
400 gr brasna
100 gr kokosa

Secerni sirup
500 gr secera
500ml vode
1 limun -isjeci na kolutove

Priprema

Dobro umutiti jaja i secer,da postane pjenasto.
Dodati ulje pa mutiti jos 5 min.
Zatim dodati brasno s praskom za pecivo i kokos.
Od tijesta napraviti valjak,pa priblizno jednako isjeci velicinu komadica tijesta po volji,jer tolike ce biti hurmasice kad se naprave.
svaki komadic ovalno razviti ,te pritisnuti na rende,onu strani sto ostavlja trah"saru",ta strana se inace koristi za ribanje morskog(muskatnog)orascica.

Napravljene slagati u papirom postavljen lim.
Peci na 200c oko 25 min.



Secerni sirup
Skuhati secer,vodu.Secer se mora potpuno otopiti ,a voda dosta da se smnji ,tj.da se napravi ne pregusti sirup.Dodati pola iscjedenog limunovog soka,a ostalo isjeci na kriske i dodati u sirup.

_DSC0987

Vruce hurmasice zaliti sa mlakim sirupom.

Primjedbe

  1. Çok leziz görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    OdgovoriIzbriši
  2. nekada nam je mama često radila hurmašice,ali nikada sa kokosom. Nadam se da ću je nagovoriti da nam ih opet napravi i da isprobamo sa kokosom, ja ga jako volim i vjerujem da bi mi se i u hurmašicama svidio.

    OdgovoriIzbriši
  3. Pravila sam i jako sam zadovoljna, preukusne su!!!
    http://vojvodjanskakuhinja.blogspot.com/2011/05/hurmasice-sa-kokosom-i-grcke-babadakije.html

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …