Ukusna,hranjiva juha.Posluzena uz domaci kruh,moze biti glavni obrok !
Juha
700gr govedih kostiju za juhu
2celera(zeleni dio)
2 mrkve +korijen persuna
malo soli i bibera u zrnu
3-5lit. hladne vode
400gr paradajza,isjecenog(konzerva)
50gr rezanaca/rize(za juhu)
Mesne okruglice
500gr mljevene govedine/teletine
1jaje
50gr mrvica+po potrebi
1 zlica isjeckanog persuna
soli i bibera po ukusu
Priprema
Uveliki lonac,staviti kosti za juhu,
dodati ocisceno i oprano povrce,
nasuti hladnu vodu,dodati biber u zrnu i malo soli.
Staviti da se kuha oko 1sat.
Umeduvremenu od mesa,jajeta,mrvica,
i zacina,zamjesiti okruglice.
(treba da budu velicine oraha)
Na lim,oblozen papirm za pecenje,
staviti okruglice da se peku oko 20 minuta.
Pecene staviti na papirni ubrus,da se upije
suvisna masnoca.
Gotovu juhu procijediti u drugi lonac,pa
dodati paradajz i pustiti da kuha jos10minuta.
Dodati okruglice i rezance/rizu i pustiti da se
skuhaju, u juhi, na laganoj temperaturi.
Dodati zacine po ukusu i 1 zlicu secera
(da ubije kiselost paradajza).
Vratiti u juhu mrkvu i celer,izrezan na manje komadice.
Jos jednom provjeriti ukus i posluziti
(zbog kiseline paradajza)
Juha moze biti rijeda ako dodate vise vode pri kuhanju
Juha
700gr govedih kostiju za juhu
2celera(zeleni dio)
2 mrkve +korijen persuna
malo soli i bibera u zrnu
3-5lit. hladne vode
400gr paradajza,isjecenog(konzerva)
50gr rezanaca/rize(za juhu)
Mesne okruglice
500gr mljevene govedine/teletine
1jaje
50gr mrvica+po potrebi
1 zlica isjeckanog persuna
soli i bibera po ukusu
Priprema
Uveliki lonac,staviti kosti za juhu,
dodati ocisceno i oprano povrce,
nasuti hladnu vodu,dodati biber u zrnu i malo soli.
Staviti da se kuha oko 1sat.
Umeduvremenu od mesa,jajeta,mrvica,
i zacina,zamjesiti okruglice.
(treba da budu velicine oraha)
Na lim,oblozen papirm za pecenje,
staviti okruglice da se peku oko 20 minuta.
Pecene staviti na papirni ubrus,da se upije
suvisna masnoca.
Gotovu juhu procijediti u drugi lonac,pa
dodati paradajz i pustiti da kuha jos10minuta.
Dodati okruglice i rezance/rizu i pustiti da se
skuhaju, u juhi, na laganoj temperaturi.
Dodati zacine po ukusu i 1 zlicu secera
(da ubije kiselost paradajza).
Vratiti u juhu mrkvu i celer,izrezan na manje komadice.
Jos jednom provjeriti ukus i posluziti
(zbog kiseline paradajza)
Juha moze biti rijeda ako dodate vise vode pri kuhanju
nikada nisam spremala paradajz corbu sa cufticama uvek onako samo paradajz i testenina....mogla bi da probam
OdgovoriIzbrišiMesne okruglice nisam niti ja do sada stavljala u juhu, pogotovo ne u juhu od paradajza tako da mi je ovo novost. Interesantno izgleda, sigurno ću isprobati. Slikica mi je baš lijepa ! :)
OdgovoriIzbriši