6. srp 2010.
Saltimbocca od svinjetine
Znam,znam,Tradicionalna saltimbocca se pravi od teletine.
Ja sam odusevljena okusom svinjske saltimbocce i mozzarella sira,nekako mi daje bolji okus,a izuzetno je "fotogenicna " u svom omotu od prsuta i zakicena listicem zalfije !!
Ako zelite probati ovaj nacin pripreme,bice vam potrebno slijede:
4 svinjska kotleta(bez masnoce0
2 bocconcini sira
4 fete prsuta
4 ili vise listica zalfije
50gr maslaca
2 zlice maslinovog ulja
Svinjski kotlet prerezite horizontalno,ali ne do kraja,napravite dzep,zatim lagano potucite s baticem za meso.
Kada ste to uradili,uzmite sir i isjecite na 12 kriskica/feta,tako da na svaki kotlet stavite po 3 kriske sira.Zacinite biberom i sasvim malo soli,jer je prsut dosta slan.Ja stavim jedan list zalfije na meso pa umotam tako u prsutu.
sve isto treba uraditi i sa ostali kotletima.
U vecu tavu staviti malo ulja i polovinu maslaca,zagrijati ,pa peci kotletlete s jedne i sa druge strane po 3 minuta,tj dok meso ne bude peceno...ponekad kotleti ostanu deblji ,pa je potrebno duze peci.
Pred kraj iskljucite ringlu i dodajte ostatak maslaca,neka se samo istopi u tavi s kotletima.
U meduvremenu skuhajte instant palentu,koju posluzite sa Svinjskom saltimboccom.
Palenta
2 case(250ml) mlijeka
1 casa juhe(od povrca)
1 casa palente
1 zlicica soli,
parmezan sir-po ukusu
U dublji sud stavimo juhu i mlijeko za zakuhaju,sklonimo sa vatre i lagano umijesamo palentu,smanjimo temperaturu na sporetu i vratimo ponovo serpu sa palentom,stalno mijesajuci da se napravi fina ne previse gusta smjesa,tj.palenta
Zacinimo i pred samo sluzenje dodamo parmezan,a moze i bez jer masnoca iz kotleta se jako fino nadopunjuje sa palentom,pa bi sir mogao biti visak,ali ja ga volim i stavljam .
Jos malo nasjeckam listica zalfije ako imam,okus je stvarno divan,gorkasto-slankasto-puterast :)
**************************************************************
U slucaju da imate glavicu karfiol/cvjetace,a sami ne znate sta bih uradili s njime,evo jedan preijedlog!
Ja ponekad kaznim djecu jer ne vole jesti karfiol,pa napravim ovako:
Skuhati 300 gr paste(makaroni)krace vrijeme od vremena koji je dato na poledini paketa ili inace kako kuhate.
u serpi na 50gr maslaca proprzite 1 glavicu sitno isjeckanog luka,kad luk pozuti pospite brasno (50gr),promijesajte kutlacom da se sjedini sa lukom i malo proprzi,uklonite sa sporeta i sipajte oko 750ml toplog mlijeka,konstantno mijesajuci da se napravi bijeli sos. vratitie na sporet,ali ponovo mijesajte i pustite da pocme kuhati i postane fini gusti kremasti sos,tada je gotov i sklonite sa sporeta.
dodajte 1 zlicu senfa i 180 gr gratanog parmezana(ostaviti malo za posuti odozgo).
Dodajte pastu i cvijetice karfiola(oko 500gr) u sos,sve promijesajte i prerucite u vatrostalnu zdjelu(2.5lit)ili tepsiju,odozgo stavite bocconcini sir,ali ga rastrgajte,isto tako malo prsuta ili sunke isjeckati i posuti odozgo.
sve skupa zapeci u rerni na 200C,oko 25 minuta,dok se sir ne otopi
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Izgleda vrlo lepo,kako da ne jedes...
OdgovoriIzbriši