Preskoči na glavni sadržaj

Zimski gusti




Kad je hladno svako pozeli da je blize toplom mjestu..ja sporetu :) nekako mi je drago kad mi od nogu toplina krene,a to se desava dok stojim pored sporeta!!
Tada se spremaju jela koj se duze na laganoj vatri kuhaju i zamirisu cijelu kucu.
Jedno od takvih jela je i Osso buco,kojeg pravim i ljeti,no moram priznati da je moja mama samo juhu pravila od ovih supljih telecih kostiju,jer za Osso buco nije znala !!!

OSSO BUCO

Sastojci
3 kasike maslinovog ulja
1- 1.5kg teleceg mesa sa supljom kosti
2 mrkve
2 manja luka
2 pera od celera(zeleni dio)
2 kasike paradajz pirea(2 svjeza paradajza)
1 kasika crvene paprike
2 kasike vegete
800ml juhe (kokosja,povrce)
1 kasika origana
1dcl bijelog vina
2 kasike isjeckanog persuna
Priprema
Na masnoci ispeci komade mesa,
koje uvaljate u brasno.
Brasno otrasite prije pecenja.

Izvaditi na tanjur ili odmah sloziti u serpu u kojoj ce se kuhati u rerni.
Dodati jos malo ulja pa proprziti
sjeckano povrce i kada dobije zlatno-zutu boju,


dodajte vino,vegetu,paradajz pire ili(cijeli paradajz,preliti vodom,skinuti kozicu,ocistiti sjemenke i isjeckati),malo bibera i soli
crvenu papriku i koricu od narande.

Sve to prespite preko mesa i povrca, pokrijte
folijomi “zaboravite”u rerni na 2sata,na 170C.

Posluzite uz pire krompir,rizu ili palentu…i naravno Gremolatu(persun,limunova korica,cesnjak..)!!!!

GREMOLATA
-izrendati koricu limuna,isjeckati malo persunovog lista i par cesnjeva cesnjaka.

Primjedbe

  1. Ružo, hladno, Te u Beogradu je 35 stepeni pa se ja zapita o čemu Vi to..kad ono smela sam sa uma da ste na drugom kraju sveta...spremam se da napravim ovo jelo već godinama i evo recepta...teletina...božanstveno...šaljem Vam malo leta iz sunčanog Beograda...

    OdgovoriIzbriši
  2. Bozanstveno izgleda, bozanstveno!

    OdgovoriIzbriši
  3. Bas tako Jelena,ja uvijek suprotnood cijelog svijeta !!
    Nije da je zima kao u Bgd,ali je hladno i treba grijati ,brrr :),isto tako kad dodu vrucine ,umiremo ::),nikako da bude proljece non-stop !!!

    OdgovoriIzbriši
  4. kako mi je neobično čuti da je negdje hladno dok je ovdje jako,jako vruće, ali tako je i pokušavam sada zamisliti tu hladnoću :)
    Jelo je super, odlično i isto tako i izgleda !!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …