14. srp 2010.
Zimski gusti
Kad je hladno svako pozeli da je blize toplom mjestu..ja sporetu :) nekako mi je drago kad mi od nogu toplina krene,a to se desava dok stojim pored sporeta!!
Tada se spremaju jela koj se duze na laganoj vatri kuhaju i zamirisu cijelu kucu.
Jedno od takvih jela je i Osso buco,kojeg pravim i ljeti,no moram priznati da je moja mama samo juhu pravila od ovih supljih telecih kostiju,jer za Osso buco nije znala !!!
OSSO BUCO
Sastojci
3 kasike maslinovog ulja
1- 1.5kg teleceg mesa sa supljom kosti
2 mrkve
2 manja luka
2 pera od celera(zeleni dio)
2 kasike paradajz pirea(2 svjeza paradajza)
1 kasika crvene paprike
2 kasike vegete
800ml juhe (kokosja,povrce)
1 kasika origana
1dcl bijelog vina
2 kasike isjeckanog persuna
Priprema
Na masnoci ispeci komade mesa,
koje uvaljate u brasno.
Brasno otrasite prije pecenja.
Izvaditi na tanjur ili odmah sloziti u serpu u kojoj ce se kuhati u rerni.
Dodati jos malo ulja pa proprziti
sjeckano povrce i kada dobije zlatno-zutu boju,
dodajte vino,vegetu,paradajz pire ili(cijeli paradajz,preliti vodom,skinuti kozicu,ocistiti sjemenke i isjeckati),malo bibera i soli
crvenu papriku i koricu od narande.
Sve to prespite preko mesa i povrca, pokrijte
folijomi “zaboravite”u rerni na 2sata,na 170C.
Posluzite uz pire krompir,rizu ili palentu…i naravno Gremolatu(persun,limunova korica,cesnjak..)!!!!
GREMOLATA
-izrendati koricu limuna,isjeckati malo persunovog lista i par cesnjeva cesnjaka.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Ružo, hladno, Te u Beogradu je 35 stepeni pa se ja zapita o čemu Vi to..kad ono smela sam sa uma da ste na drugom kraju sveta...spremam se da napravim ovo jelo već godinama i evo recepta...teletina...božanstveno...šaljem Vam malo leta iz sunčanog Beograda...
OdgovoriIzbrišiBozanstveno izgleda, bozanstveno!
OdgovoriIzbrišiBas tako Jelena,ja uvijek suprotnood cijelog svijeta !!
OdgovoriIzbrišiNije da je zima kao u Bgd,ali je hladno i treba grijati ,brrr :),isto tako kad dodu vrucine ,umiremo ::),nikako da bude proljece non-stop !!!
kako mi je neobično čuti da je negdje hladno dok je ovdje jako,jako vruće, ali tako je i pokušavam sada zamisliti tu hladnoću :)
OdgovoriIzbrišiJelo je super, odlično i isto tako i izgleda !!