Print Friendly and PDF

31. srp 2010.

Trio Rio oblatne




Ostalo mi je pola pakovanja od veeelike oblatne,pa sam rijesila da napravim ovaj kolac koji me danima bode u oci jer znam da cu sto puta isprobati fil,kao da provjerim jel dobro ?:)
Pogodan za za zamrzavanje.Napravila sam ga i podijelila,malo komsijama,malo odnijela na posao i ostatak zamrzla,ali sam ga podijelila na manje komadice jer mm ne zna kavu da popije,odnosano caj ,bez slatkisa.
Ukoliko se desi da nema nista slatko u frizideru,uvijek ce se naci u zamrzivacu,ali moram biti iskrena da je stvarno rijetkost da nema kolaca u kuci.Uvijek se nade,a posebno ako spremam i za druge ljude,tada stvarno ima svakakvih vrsta.
Sada da se vratim na oblatne!!

Imamo tri fila :(original recept)
1.FIL
200gr mlijeka u prahu
1oo ml vode
150gr secera
1 vanilin secer
100gr kokosa
150gr maslaca

Vodu,secer,vanila secer skuhati u guscu smjesu i u vruce dodati maslac,pa mijesati da se maslac rastopi.
Brzo umijesati mlijeko u prahu,da ne nastanu grudice,pa dodati kokos.
Prohladiti ,pa premazati jedan list oblatne ,grubu stranu i poklopiti drugim listom oblatne.Ostaviti na hladno mijesto,ali ne u frizider!!
Napraviti drugi fil.
2.FIL
2 jaja
170gr secera
100gr cokolade za kuhanje
100gr maslaca
100gr mljevenih oraha
50gr zele bombona(moze i vise )
1 saka mijesanog suhog voca

Jaja i secer mutiti na pari,dok ne pobijeli,dodati maslac i cokoladu i sve skupa mijesati dok se sve ne istopi.
u tu smjesu dodati sve ostale sastojke i premazati preko sljedeceg lista oblatne,poklopiti preostalim listom oblatne i ponovo ostaviti da se hladi,a u meduvremenu napraviti i treci fil.
3.FIL
100ml vode
150gr maslaca
150gr secera
150gr mljevenog keksa(po vasoj zelji,mogucnosti)
3 zlice amareto keksica
1zlica amareto extrakta



Vodu i secer prokuhati,da se malo zgusne i u vruce dodati masla
Kada se maslac otopi dodati extrakt i samljeveni keks.Toplo razmazati po oblatnii preklopiti sa zadnjim listom oblatne i tako nafilovane preokrenite,tako da ovaj zadnji fil dode dole.
Staviti neki tezi predmet na oblatnui pustite preko noci da se susi,da se fino stegne.



Izrezite i posluzite.

Broj komentara: 9:

  1. Çok güzel olmuş. Çok beğendim. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    OdgovoriIzbriši
  2. Savrseno izgleda.Mirjana kako ih ti upakuje skada ih zamtzavas?I koliko oni mogu biti zamrznuti?

    OdgovoriIzbriši
  3. Vera,umotam ih u prozirnu foliju ili male plasticne kontejnere..ovdje ih ima kupiti 4ili 5 u pakovanju za $2 za jednokratnu su upotrebu,ali mi Balkanci ipak iskoristimo vise puta :)Steta baciti ako se nije pokidalo :),..to su rijeci moga muza kad ga pitam sto je vratio plasticni kontejner !!
    Meni ne budu duze od 1 nedjelje u zamrzivacu,jer nekako stalno imam kolaca,pa nisam nikada dugo ih drzala zamrznute,ali mogu slobodni 1 mjesec.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovo su stvarno jako fini i dekorativni kolacici, pravila sam ih po nesto drugacijem receptu, sa filom od oraha, limuna i suvih smokvi, ali mi se i ova kombinacija veoma svidja, pa cu lepo sve da zabelezim.;)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Vrlo šareno i preslatko je! Nisam neki majstor za napolitanke ali ovo cu probati kad skupim hrabrost!

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlican recept. Ima raznih varijanti ali ovo je jedna od najboljih. Cestitke

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF