28. ruj 2010.

Sifon kolac




Jedna od radnica koja radi samnom u kuhinji ima problem pravljenja ovog jako jednostavnog kolaca :)



Ne pravi ona kolace pa joj je pojam "cvrsti snijeg" malo stran i zato svaki puta kolac ostane spljosten,ne naraste??
Kolac je porijekolom iz Malezije i posto oni obozavaju stavljati boje u slastice i ja sam nje radi stavila 2kapi samo da dobije skroz blagu zelenu boju,no cesto ga ispecem bez boje jer moji ga vole !!

Sifon kolac
(siffon Cake)

6 zumanjaka
1,1/4 case secera
1/4 zlicice soli
1casa kokosovog mlijeka
1 zlica soka od ananasa
1-2 kapi zelene boje
2case brasna
3 zlicice praska za pecivo
6 bjelanjaka=cvrst snijeg
1/2 zlicica cream of tartar(ja nisam stavila)
1 zlica ulja(od kukuruza)
1casa=250ml

Priprema

Potrebne su dvije zdjele.
u jednu stavite zumanjke,a u drugu bjelanjke.
Zumanjcima dodati secer i mutiti dok ne zapjene,da dobiju svijetlu boju.
Zatim dodati kokosovo mlijeko,zlicu soka od ananasa i 1-2 kapi zelene boje.
Brasno i prasak za pecivo prosijati 2x,pa lagano mijesajuci dodati u smjesu jaja.

Bjelanjke umutiti u cvrst snijeg (dodati cream of tartar,ako imate),pa na dva puta pomocu zlice za mucenje umijesati LAGANO snijeg u smjesu od brasna i jaja ,tako ce kolac biti barsunas i spuzvas.


jos dodati na kraju zlicu ulja,pa sve sipati u kalup za kuglof koji namazate masnocom(moze ulje u spreju) i pospete kokosovim brasnom.



Pecite u predhodno zagrijanoj rerni na 170Coko 60 minuta.
No ipak provjerite da li je pecen pomocu drvenog stapice,koji ubodete u tijesto,ako je stapic suh,kolac je gotov.
Preokrenite kolac na zicu za hladenje zajedno sa kalupom i ostavite 5 minuta,zatim skinite kalup i ohladite.
Kolac se moze preliti bijelom secernom glazurom ili samo posuti secerom u prahu.



Napomena
Kokosovo mlijeko je najbolje od svjese rendanog kokosa,ali ja sam koristila iz konzerve i pokazalo je jako dobro.
boju u Maleziji obozavaju i dodaju je i sve slastice,vi je ne morate dodavati…

Broj komentara: 9:

  1. Uočila sam ovo sa bojom, jer posećujem jedan blog iz Malezije i zaista kolači su obojeni. Kokosovo mleko nisam koristila, i mora da je jako fino u kolaču!

    OdgovoriIzbriši
  2. Kolac zbog toga mlijeka nekako dobije na vlaznosti,nije suh kao obican biskvir,a sto se tice mirisa kokosaod mlijeka,nesto malo,meni vise mirisi vanjska korica jer stavim po kalupu kokos,pa prilikom pecenja on malo porumeni i fino mirise !!:))

    OdgovoriIzbriši
  3. Super izgleda, kod mene ceka te nagrada...

    OdgovoriIzbriši
  4. Videla sam ga,mislim na foddgawkeru,nebitno i bas mi se svidja sto se stavlja boja..:)
    Sa čim da zamenim kokos mleko?sa običnim?

    OdgovoriIzbriši
  5. Vera,ako si ga vidjela ,mozda ima tamo objasnjenje sta bi bilo dobro za zamjenu jer ja sam probala prokuhati kokosovo brasno sa obicnim mlijekom,pa procijedila i ohladila,ali to nije to...bude isti nas biskvit,a sa pravim kokosovim bude nekako vlazan...textura mu se mijenja...ja imam toga mlijeka ovdje pa nisam niti razmisljala o zamjeni ,ali treba procitati po njihovum blogovima sigurno imam objasnjenja !!:))

    OdgovoriIzbriši
  6. Prelepo izgleda !I meni se baš sviđa ta bledo zelena boja a volim i kombinaciju kokosa i ananasa:)
    POZZ
    Vera ,kokosovo mleko i kod nas možeš da kupiš u Merkatoru i to vrlo povoljno;))

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala mirjana,hvaa stočiću,bas ću sutra da pogledam,mislim ako ima da se kupi sto da ne kupim,...:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Mislim da ovaj krasni kolač nije sifon, već šifon (kao svila). Ime sifon asocira na - sifon ispod sudopera. što se zamjene za coconut milk tiče, na http://www.buzzle.com/articles/coconut-milk-substitute.html ima nekih prijedloga. Baš mi se sviđa ova malo zelenkasta boja!

    OdgovoriIzbriši
  9. jee,ali ja nemam kvacice na tastaturi ,zato ostaje sifon :D

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.