Preskoči na glavni sadržaj

Krizma/Sv.Potvrda



Obicaji kod Katolika.ne prolazi bez Sv.Pricesti i Sv.Potvrde/Krizme.

Ja sam krizmana ali se ne mogu sjetiti kakve sam ja kolace imala za taj dan :),a bilo je svecano,sjecam se dobro jer takvi se trenuci ne zaboravljaju lako.

Ovu veliku tortu sam pravila za jednog divnog djecaka po imenu Ivo,istom sam prosle godine pravila zajedno sa sestricom tortu za Sv. Pricest..godine lete.

Torta je sasvim jednostavna.
Napravi se 4 biskvita.
Dva ostavim sa strane ,a preostala dva smotam u rolat.

Kada se sve prohladi,rolate premnazem ,po zelji,dzemom ili cokoladom(nutellom).
Skuham kremu,zatim slazem tortu.
Jedan biskvit za podlogu,krema,pa na kremu stavim rolate premazane cokoladom i rasjecene na pola,duzinski,preko njih krema i odozgo biskvit.

Ostaviti preko noci da se dobro stegne.



Vi mozete ukrasiti kako volite..ja sam koristila buttercream i ukrasavala sa dijelom mashmellow fondana.

Bisvit:
6 jaja-odvojeno
6 zlica secera
6zlica brasna
1/2 vrecice praska za pecivo
limunova korica
malo limunovog soka

 Napraviti 4 biskvita.

Krema:
1 litar mlijeka
3 pudinga od vanilije
5 zlica gustina
100gr secera
250gr bijele cokolade
250gr maslaca
2 vanilin-secera
+
nutella ili djem za premaz rolata
Odvojiti malo mlijeka i razmutiti u njemu brasno i prasak za puding,a ostalo mlijeko staviti kuhati,kada pocme da kuha,lagano mijesajuci uliti razmuceno brasno i pudin.
Kuhati dok se ne zgusne.
U jos toplo iskidati bijelu cokoladu i mijesajuci kremu ,otopiti cokoladu.
U prohladeno dodati maslaci vanilin secer.

ideja za ukrasavanje

presjek,malo mutan ali nemam druu sliku..

Buttercream
Trebalo mi je za ovu tortu:
  1kg secera
500gr maslaca

**Ovo je samo ideja kako se moze napraviti jednostavna torta,sve po zelji !!!

Primjedbe

  1. Ne sjećam se kakve sam kolače imala za pričest i krizmu, ali sam sigurna da torta nije bila ovako lijepo ukrašena

    OdgovoriIzbriši
  2. Tako je bilo davno kada sam ja bila Prvopricesnik ali se sjecam da smo morali imati bijele haljine i cvijet u ruci(ljiljan) koji ima intenzivno mjak miris,pa nam je polovini bila muka od toga,a Krizma,e tada sam po prvi puta od kume dobila zlatni lancic,koliko sam tada bila sretana,od srece sam zaboravila na odgovore sto sam znala ako me biskup upita :),torta definitivno nije bila ovako ukrasena ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Torta je fantastična ali, meni se nikako ne da ukrašavati. Za to moraš imati jako puno strpljenja i mira. Nemam ni jedno ni drugo!
    Još da je vidjeti presjek!!! Vjerujem da je jako zanimljiv upravo zbog tih rolada!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. sutra kada je budu rezali,prijateljica ce pokusati da napravi fotku ali ne znam koliko ce biti vidljiva jer znate kada je guzva i puno ljudi...ali je jako interesantna,sjetila sam se nesto poput lyndine crne ruze na coolki..ili elegant torta(nju jos nisam pravila ovdje jer je velika)!!

      Izbriši
  4. ni ja ne sjećam svojih kolača. tvoja torta je divna i sad me jako zanima taj red s roladama, kako to izgleda kad se odreže nita.
    Tortu si prekrasno dekorirala

    OdgovoriIzbriši
  5. torta je prekrasna,. meni se jako sviša ovaj način ukrašavanja stranica, baš je efektan. iskreno, ni ja se ne mogu sjetiti koje sam kolače imala za krizmu :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Beautiful cake and special occasion :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Thank you LDH..this is Confirmation Cake !!!!

      Izbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …