5. svi 2012.

Prijateljstvo

Kada sam zapocela pisati ovaj blog ,nisam ni sanjala koliko cu istomisljenika/prijatelja steci.
Nisam mislila da zene/muskarci uzivaju toliko kuhujuci koliko jeduci,no prevarila sam se u racunici...dosta nas je zaljubljenika u Gastronomiju i svaki dan zelimo da stare recepte zapisemo ,neka ostanu za generacije koje dolaze.

Jedan dan mi je nosac posiljki pozvonio da mu otvorim vrata jer navodno ima posiljku za Mirjanu ??? :: malo sam ostala iznenadena jer sam ocekivala neku postu ali ne i paket,je nije bio postar nego delivery tocno do mojih vrata.





S nestrpljenjem sam otvorila paket i ugledala knjigu ,koju sam zamisljla nesto drugacije,malu i tanku knjigu recepata a ja dobila suprotno..jako sam se obradovala i sada cim sjednem prelistavam i citam recepte.
Citajuci uocila sam koliko Dalmatinska kuhinja ima slicnosti sa Slavonskom i Banatskom kuhinjom,cak se u receptima koristi svinjska mast,jako interesantno.

Odmah sam izvojila dva slatkisa,koje inace pravim,samo ovi su uradeni po originalu iz knige,koju sam dobila na poklon.





KOKOSOVI ROSCICI

50dag brasna
1/2 praska za pecivo
25dagmaslaca
30dag secera
25dag kokosovog brasna
1 jaje
3-4 zlice mlijeka

Prosijte na dasci 50dag brasna,pola praska za pecivo,dodajte 1 paketic margarina ili 25dag maslaca,30dag secera,25dag kokosovog brasna,1 cijelo jaje i m3-4 zlice mlijeka.

Od ove smjese zamijesite tijesto.
Pravite vece roscice i pecite na zamascenoj plitici(tepsiji)




Jedan dio jos vrucih roscica uvaljati u prah-secer zamirisan vanilom,a drugi dio umocite u cokoladu i posusite.

**Peci na 180 oko 25 minuta.




PANDOLETI

35dag brasna
1/2 praska za pecivo
3 jaja
10dag secera
5 dag badema
5dag masti
1 limun

Prosijte 35dagbrasna  s pola praska za pecivo,dodajte3 cijela jaja,10dag secera,5 dag krupno narezanih badema,5 dag masti i naribanu limunovu koru.

Zamijesite tijesto,podijelite na dva dijela i oblikujte tijesto kao kobaciu.
Slozite na namazanu pliticu/tepsiju i pecite.
Cim ih izvadite iz pecnice,rezite ih na manje kriske .



**Peci na 180C oko 25- minuta




Broj komentara: 8:

  1. prekrasni piškotki, to knjigo bi tudi jaz imela, mogoče jo naročim, oz. si jo zaželim... za rojstni dan.

    OdgovoriIzbriši
  2. Lep si poklon dobila, a što se tiče korišćenja masti u receptima, to je istina, recimo domaće vanilice sa mašću, ubedljivo su najbolje i najjukusnije...

    OdgovoriIzbriši
  3. Roščići me podsjećaju na baku, ona je radila slične, tj. obje moje bake :)
    Sve je jako lijepo :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Draga Mirjana, divna paznja i poklon, mislim da je knjiga dospela u prave ruke, odmah sam zapazila Pandolete a zelim ti jos puno lepih, isprobanih recepata.:))

    OdgovoriIzbriši
  5. Imam jednu jako staru knjigu od iste autorice, mislim da ću je krenit listati, ne bi li i ja našla nešto ovako divno :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Draga moja Mirjana, tvoji kolacici su ispali bolje nego u originalnom receptu :-). Lipi pozdravi iz Splita!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Tereza !!
      Jedina kuharica koju imam na svom jeziku,prijasnje su otisle beztraga,ova mi je jako draga i jos ce puno recepata biti isprobano iz nje !!!
      Svako dobro od srca ti zelim !!

      Izbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.