Preskoči na glavni sadržaj

Rolnice od patlidzana




Rolnice ili savici od patlidzana skrivaju u sebi jos jedanu namirnicu,grah :)
Da,interesantno,pa ako zelite,probajte..

Sasatav:
2 srednje velicine patlidzana
**
50ml maslinovog ulja
1 glavica luka
malo cesnjaka-ako volite
oko800gr isjeckanog paradajza
(ja koristila iz konzerve)
bosiljak,koliko stane u pola case od 250ml





Nadjev od bijelo graha:

400gr bijelog graha iz konzerve
tzv. Cannellini
1 zlica pesta od bosiljka
ili
1/2 case bosiljka +60gr pinjola
 1/2 case parmezan sira ili sl.
malo maslinovog ulja

Patlidzan isjeci na kriske,svaku krisku kistom premazati s maslinovim uljem i ispeci na rostilju ili tavi,toliko da se mogu savijati.

Grah i pesto od boiljka zajedno u blenderu izmutiti ,pa tom smijesom premazati svaku krisku pecenog patlidzana i saviti u rolnicu.
Poslagati ih na tanjur.

Sada u manjoj serpi ili tavi preprziti sitno sjeckani luk na maslinovom ulju,dodati cesnjak ako volite.
Kada luk zazuti sipati paradajz iz konzerve,dodati suhog bosiljka,soli i svjeze mljevenog bibera,te malu zlicicu secera

Pustiti da se paradajz sos/ragu ukuha na laganoj vatri oko 15-estak minuta.



Ove rolnice se mogu posluziti hladne i tople,po vasem izboru,ja ih volim tople,pa ih zagrijem u rerni i serviram uz paradajz sos/ragu :)

Primjedbe

  1. Grah mi je pravo iznenađenje za ove savitke. Obožavam patlidžane i ja bih isto izabrala tople.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. moze i sa slanutkom kao sto Jasna kaze ili pomijesano..posti sirom odozgo i zapeci..

      Izbriši
  2. Divno, baš mi se dopada. Volim ovakve lagane obroke. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlična ideja za današnji ručak - kao prilog. krasno izgledaju.

    OdgovoriIzbriši
  4. Divne rolnice, zanimljiva kombinacija sa grahom.

    OdgovoriIzbriši
  5. Volim.... slicno pravim sa 'chick peas' - neodoljivo i zdravo!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jesu Jasna i ja ponekada cak i pomijesam..uglavnom meni se svidaju,cak i ako ih pospem sirom i zapecem..ma ideja uvijek dode kada treba..!!

      Izbriši
  6. ovakve roladice-uvijek dobrodošle!

    OdgovoriIzbriši
  7. Patlidžane sam probao na svakakve načine, ali ovako sa grahom još nisam, zvuči i izgleda jako zanimljivo i primamljivo.

    OdgovoriIzbriši
  8. nadjev od graha...jako zanimljivo jer patlidžane obožavam

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …