Preskoči na glavni sadržaj

Verini Badem kolacici



Nisam znala za tocan naziv ovih kolaca ali mi je dovoljno i ovako kako ih zovem jer znam da su siguran i isproban recept.

Vera je zena  sposobna za sve, gastronomija joj  nije ne poznata.
Iz njene kuhinje izlaze delicije na kojima bi i sefovi exkluzivnih restorana pozavidjeli...i da je ne hvalim vise,uobrazice se :D



















Hvala Vera!!






Verini badem kolacici
(Paste di mandorle)

1kg samljevenih badema  
 700gr sitnog secera(ne secer u prahu)
 1 jaje 
 6 bjelanjaka 
  rendana korica limuna  
 1 zlica pravog extrakta vanilije 
  1 mala zlicica praska za pecivo 
  secer u prahu -po potrebi 
  badem/orasi-po potrebi



U veeeliku zdjelu staviti samljeveni,bez kozice badem,secer,limunovu koricu,zlicicu praska za pecivo,pa izmijesati  sa zicom za mucenje..tako se sve fino izmijesa.

Sada napraviti udubljenje u suhoj smjesi ,pa dodati cijelo jaje i 6 bjelanjaka i veliku zlicu pravog extrakta od vanilije.
Sigurno da se moze dodati nbekoliko vrecica vanilin secera"burbon" ali pravi okus vanilije je bolji ;)

Sve to izmijesati drvenom kuhacom i na kraju  zavrsiti rukama,premijesiti rucno smjesu da bude jednaka..dobicete smjesu koja se malo lijepi za ruke ali ne brinite sve ce to biti u redu kada tijesto odmori.
Tijesto mora odmarati u zdjeli oko 2 sata.


Nakon 2 sata odmaranja,tijesto je spremno za rad;podijeliti ga na 4 dijela.
Po radnoj povrsini posuti secer u prahu i svaki komad razvaljati u roladu,kao kobacicu.





Svaku "kobacicu" uvaljati dobro u secer u prahu,koji stalno koristite dok radite.
Isjeci komadice /snite,kao prst debele i ponovo svaki odrezani komad uvaljati u secer,zatim staviti na lim za pecenje koji je postavljen papirom za pecenje.
Utisnuti odozgo badem ili orah.

Rernu zagrijati na 180C i peci kolacice oko 9 minua(po Verinom receptu)12 -15 minuta..moraju biti svijetli i mekani kada se izvade iz rerne a stajanjem i hladenjem ce se stvrdnuti !





Tek kada se ohlade,skinuti ih sa lima za pecenje i ostaviti na resetki da se jos suse.

Kada ste sve to lijepo uradili,pocistite radnu povrsinu,skuhajte kavicu ili caj i posluzite se  jer ste zasluzili  ;)




**Jaja  koja sam koristila bila su od 60gr.



sto se tice duzine pecenja,to i sami znate da svaka rerna nije ista,zatim debljina rolne i snitica koje se pripreme ali duze od 15 minuta nebi trebalo da se pece .

Primjedbe

  1. Rado bih se poslužila, da se zasladim uz ovu kaficu. Odlično izgledaju. Uzimajući u obzir cenu badema u Srbiji, prilično luksuzan kolačić :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Neko rece da su svuda skupi bademi..sigurno da jesu,ja sada placam orah $15,a badem $12 !!??

      Izbriši
  2. Uh kako volim bademe! Nisam još probala takve kolačiće, a na slikama krasno izgledaju :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam ih po prvi puta probala i jako su mi se svidjeli !

      Izbriši
  3. Keksići jako lijepo izgledaju, Volim okus badema i vanilije u kolačima i keksima, a ovi su tako jednostavni :)

    OdgovoriIzbriši
  4. poput domaćeg marcipana, izvrsni su!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni se svidaju amogu se praviti i manji oblik,samo treba pripaziti na pecenje da se ne presuse ali cu ipak slijedeci puta probati da ih bas ispecem ,a vidim i taj okus !;)

      Izbriši
  5. podsjecaju malo na marcipan po sastojcima, samo sto se ovi jos i peku.. sigurno cu probati, odlicno izgledaju! a sto se tice badema--oni su svuda skupi..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U pravu si,meni su bili neobicni prvi dan,evo ih ima i dan par komada i ovo zadnji su samo malo u sredini mekani ,okolo se sve sasusilo.

      Izbriši
  6. Prekrasni kolačići ali, 1 kg badema?! Malo previša ali, može i pola mjere! Za utjehu!

    OdgovoriIzbriši
  7. Meni se ove smese jako dopadaju. Pravim slicnu za 'Kosnice' od oraha, prah secera i zivih belanaca. Isprobacu jednom i ovu pecenu varijantu, sve govori da je odlicno.
    Inace bademe pazarim za oko 9 dolara/kg. Orasi su hvala bogu pali sa cenom, inace su do skoro bili skuplji od badema.

    OdgovoriIzbriši
  8. Neobični bucmasti kolačići, ali jako primamljivi. Cijene orašastih plodova baš divljaju. Gledala sam i u Sloveniji i Italiji i tamo je isto kao i kod nas, a orasi su čak još i skuplji.

    OdgovoriIzbriši
  9. uuuuuuu, pa to su sami bademi, kao marcipan jel??

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …