20. svi 2012.

Rolnice od patlidzana




Rolnice ili savici od patlidzana skrivaju u sebi jos jedanu namirnicu,grah :)
Da,interesantno,pa ako zelite,probajte..

Sasatav:
2 srednje velicine patlidzana
**
50ml maslinovog ulja
1 glavica luka
malo cesnjaka-ako volite
oko800gr isjeckanog paradajza
(ja koristila iz konzerve)
bosiljak,koliko stane u pola case od 250ml





Nadjev od bijelo graha:

400gr bijelog graha iz konzerve
tzv. Cannellini
1 zlica pesta od bosiljka
ili
1/2 case bosiljka +60gr pinjola
 1/2 case parmezan sira ili sl.
malo maslinovog ulja

Patlidzan isjeci na kriske,svaku krisku kistom premazati s maslinovim uljem i ispeci na rostilju ili tavi,toliko da se mogu savijati.

Grah i pesto od boiljka zajedno u blenderu izmutiti ,pa tom smijesom premazati svaku krisku pecenog patlidzana i saviti u rolnicu.
Poslagati ih na tanjur.

Sada u manjoj serpi ili tavi preprziti sitno sjeckani luk na maslinovom ulju,dodati cesnjak ako volite.
Kada luk zazuti sipati paradajz iz konzerve,dodati suhog bosiljka,soli i svjeze mljevenog bibera,te malu zlicicu secera

Pustiti da se paradajz sos/ragu ukuha na laganoj vatri oko 15-estak minuta.



Ove rolnice se mogu posluziti hladne i tople,po vasem izboru,ja ih volim tople,pa ih zagrijem u rerni i serviram uz paradajz sos/ragu :)

Broj komentara: 10:

  1. Grah mi je pravo iznenađenje za ove savitke. Obožavam patlidžane i ja bih isto izabrala tople.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. moze i sa slanutkom kao sto Jasna kaze ili pomijesano..posti sirom odozgo i zapeci..

      Izbriši
  2. Divno, baš mi se dopada. Volim ovakve lagane obroke. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlična ideja za današnji ručak - kao prilog. krasno izgledaju.

    OdgovoriIzbriši
  4. Divne rolnice, zanimljiva kombinacija sa grahom.

    OdgovoriIzbriši
  5. Volim.... slicno pravim sa 'chick peas' - neodoljivo i zdravo!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jesu Jasna i ja ponekada cak i pomijesam..uglavnom meni se svidaju,cak i ako ih pospem sirom i zapecem..ma ideja uvijek dode kada treba..!!

      Izbriši
  6. Patlidžane sam probao na svakakve načine, ali ovako sa grahom još nisam, zvuči i izgleda jako zanimljivo i primamljivo.

    OdgovoriIzbriši
  7. nadjev od graha...jako zanimljivo jer patlidžane obožavam

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.