Preskoči na glavni sadržaj

Keksici





Ne bitno koliko vrsta kremastih kolaca imate u frizideru,jutarnja kavica/caj su  najsladi uz tvrde keksice,a recepata za njih ima jako puno...evo jedan iskombiniran i za moje najmilije.

Keksici od orasastih plodova

60gr zobenih pahuljica
100gr oraha
50gr lanenih sjemenki-samljeti
125gr maslaca
1 vanilin seer
200gr smedeg secera
1 jaje
1-2 zlice mlijeka
1/2 vrecice praska za pecivo
(1.1/2 zlicica )
250gr cokoladnih kapljica,najtamnijih sto nadete

       Na pleh za pecenje staviti orahe i zobene pahuljice,5 minuta da se peku na 180C.

Ohladene,uz dodatak lanenih sjemenki, samljeti

Maslac dobro izmutitit sa secero,dodati sve ostale sastojke i ostaviti u frizider da se tijesto malo stisne...meni je bilo jako mekano tijesto jer su vanjske temperature jako visoke,zato sam morala staviti u frizider.




Ohladeno tijesto rezati na komadice,po vasoj zelji..ako su komadici /fete manje,bice vise keksica,ako su vece,bice manje keksica !!
slagati na papirom za pecenje postavljen lim za pecenje i peci dok porumene ,na 180c




Ja sam pekla 20 minuta,bili su mekani kada sam izvadila iz rerne ali su se kasnije hladenjem stvrdnuli.


ako zelite mozete otopiti jos dodatnih 100hr cokolade pa svaki keksic umakati do pola u cokoladu...ja to nisam uradila jer ,kao sto znate kod mene nastupaju paklene vrucine,cokolada se topi,cak imam problem sa cokoladnim glazurama jer ih moram staviti u frizider da se stegnu ,pa onda im se izgled totalno promijeni,ali...



Primjedbe

  1. Takve i ja volim, još kad zagrizem u komadić čokolade - ma prekrasno :)
    Inače, nekako ti zavidim na vrućinama, meni se nimalo ne sviđa zima koja slijedi :/

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja volim proljece i jesen,znam daje i kisa u jesen dosadna ali eto nije mi puno hladno asnijeg volim da posmatram iz tople prostorije,snjezne slike me jako vesele posebno u vrijeme bozica,tada mi ni zima nebi bila samo da ga ima kod mene u to vrijeme!!

    OdgovoriIzbriši
  3. i ja volim domaće kekse, a ovi su i prilično zdravi

    OdgovoriIzbriši
  4. Super su mi ovi keksići, uglavnom volim imati keksić ili dva navečer uz čaj, bilježi i ove za napraviti ih.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …