Preskoči na glavni sadržaj

Kolac od jogurta i visanja




Generacije djece su odrasle na receptu poput ovoga...kolacu od jogurta,kojeg oplemenjuju visnje i preljev od kiselog vrnja,te hrskavi listici badema...ovo zadnje sam ja dodala jer sam imala i bas mi se jelo nesto tako,ja zadovoljna i okusom i izgledom!!

Za kolac je potrebno:

200ml jogurta
200ml secera
100ml ulja
1 vanilin secer
2 jaja
2 case(od 200ml)brasna
1 prasak za pecivo
rendana korica limuna ili narance
1 tegla kompota od visanja,visnje ocijediti od soka

preljev:

200ml kiselog vrhnja
1 jaje
100gr secera
50gr badema u listicima

U dubljoj zdjeli pjenasto izmijesati jaja,secer i vanilin secer.
Dodati jogurt i ulje,promijesati i na kraju brasno s praskom za pecivo.

Ostaviti 2 zlice brasna i u to brasno uvaljati ocijedene od soka visnje.

Pripremiti tepsiju,ja sam koristila manju cetvrtastu tepsiju(20x20cm),obloziti papirom za pecenje,tako da papir ide izvan ivica jer ce preljeva biti puno,pa ce ga papir zadrzati da se ne preljeva .

U pleh za pecenje istresti smjesu,po vrhu poslagati u brasno uvaljane visnje,koje malo pritisnete u tijesto... i peci u predhodno zagrijanoj rerni na 180* oko 35 minuta,.
zatim napraviti preljev....



Izmijesati kiselo vrhnje,secer,jaje i time preliti kolac,posuti listicima badema,vratiti ponovo u rernu i peci slijedecih 20-ak minuta.



**Ovaj se kolac moze peci u bilo kojem obliku,cak i u kalupu za tortu,onaj od 28 cm.
ako je pleh za pecenje veci ,klac ce biti tanji/nizi.

Primjedbe

  1. Jela sam i ja sličan kolač, zbilja je prekrasno. Tako domaće i fino, volim tu kombinaciju :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Obožavam! Krasan ti je, i još bademi gore mmmmm!

    OdgovoriIzbriši
  3. Volim sve sa višnjama, ovo deluje interesantno...

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovakve kolače jako volim, sa višnjama psebno. A ovdje mi se posebno sviđaju listići badema na vrhu. Odlično !

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovaj kolac sam spekla kolegama na poslu i sve su pojeli kao da hrane nisu vidjeli tjedan dana. Budem ovo stavila na svoj blog na svedskom, tako da mogu i moji svedi isprobati.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …