Preskoči na glavni sadržaj

Povrce,karfiol,bundeva...




Povrce je neizbjezno u nasoj ishrani,zato uvijek pokusavam da nadem interesantnu prezentaciju i poseban okus jer tesko je kada se ne voli jesti povrce ugoditi  i zadovoljite  pojedine ukuse.

  Neko Nedjeljom ide u Crkvu ,a neko u kupovinu namirnica,hrane za slijedece radne dane koji su pred nama..eto nama jedino taj dan ostane  za vecu nabavku ,tako da nekada bude kupovina  samo da je se rijesim,posebno kada sve sto sam napisala na papir,ostavim kuci.



Danas sam se zurila jer sam stavila pilice da mi se peku i u odredenom roku moram da se vratim ali ...necu dalje da se nerviram.
Evo sto smo mi danas imali za prilog  uz pecenu piletinu.,prilozi koji mogu biti i glavno jelo jer su zaitni i uz kombinaciju salate ,prolaze kao Vegetarijansko jelo.




Karfiol/cvjetaca u bijelom umaku


1kg karfiola
4 komadica slanine
60gr maslaca
3 zlice brasna
oko 700ml mlijeka

malo mladog luka-a i ne mora
sir ako zelite

Karfiol ocistiti i staviti kuhati u slanu vodu.
U meduvremenu napraviti bijeli umak sa slaninom.

       U serpi otopiti maslac,dodati slaninicu izrezanu na manje komadice,pustiti da zamirise,dodati brasno,kratko proprziti ,zatim lagano sipati mlijeko i stalno mijesati umak da se ne zapece za dno i ne stvore grudvice...utositi svo mlijeko i pusiti da se umak zgusne..dobro izmijesati da se dobije lijepo svilenkasti umak bez grudvica.




Kuhani karfiol ocijediti od vode,staviti u posudu za pecenje,preliti umakom,posuti sa malo sira i zapeci ili samo preliti umakom i posluziti.

Ako ne jedete slaninicu,slobodno je izostavite,meni ona daje poseban ukus.





Pecena tikva/bundeva

1 tikva/bundeva


(butternut squash)


3 zlice krem sira


1 zlicica paprike


3 mlada luka ili vlasca malo


2 zlice krusnih mrvica


malo parmezan sira


soli i bijelog bibera

  Tikvu/bundevu oprati ako ima blata na njoj,prepoloviti i izvaditi sjemenke.

Sjemenke mozete ocistiti i osusiti,pa kasnije grickati!!

Svaku polovicu premazati tankim slojem ulja.

Staviti peci oko 50 minuta..da noz lagano prode kroz najdeblji dio mesa tikve.





Pecenu tikvu izvaditi iz rerne,izvaditi zlicom meso  i staviti u zdjelu...ostaviti deblji sloj mesa na koricama bundeve da cuva nadjev koji cemo kasnije dodati unutra.


U izvadeno peceno meso tikve,dodati krem sir,soli i bibera,dobro izmijesati,dodati isjeckani luk ili vlasac(ostaviti i za dekoraciju0,pa dobivenom smjesom puniti unutrasnjost tikve/bundeve.


Odozgo posuti sa rendanim parmezanom,krusnim mrvicama i pinjolama...vratiti jos malo da parmezan zamirisi i tako toplo posluziti.




Odozgo se mogu posuti i sjemenke bundeve,ma sta volite u kominaciji sa bundevom..isto tako ako izostavimo sol,biber i luk,a dodamo med,dobicemo divnu poslasticu !!!








Primjedbe

  1. Sto ja volim tvoju kuhinju, meni se sve svidja sto napravis, koda nas jos nema bundeva na pijaci mada im je vec sezona, a prilog od karfiola cu isprobati vec ovih dana.:))

    OdgovoriIzbriši
  2. Super mi je ova cvjetača ( i vi na fotkama :)))))!

    OdgovoriIzbriši
  3. Both recipes look delicious! I have enjoyed roasted butternut squash this week but like the idea of mashing with the cream cheese. Yum!

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako volimo pečenu tikvu, ali jedemo ju više kao neki desert jer je obično slatkasta. Ova tvoja ideja za prilog odlična je i prvi puta nailazim na takvo što. Moram i to isprobati. Pinam.

    OdgovoriIzbriši
  5. Volim bundeve na sve nacine...
    Kod mene je obrnuto; jedino nedjeljom ne idem u kupovinu!

    OdgovoriIzbriši
  6. Sve bolje od boljega. A tek ova zadnja slika!
    I ja obožavam povrće i ne mogu zamisliti ručak bez nekoga!

    OdgovoriIzbriši
  7. Nije lose,ja sam zadovoljna..karfiol je jos moja mama radila ovako iako nije ni znala pravi naziv bijelog umaka,a ja sam po prvi puta probala dodatak krem sira,jako mi se svidjelo!!

    OdgovoriIzbriši
  8. Odlične ideje sa priloge, ali i za kompletan ručak. Meni se posebno sviđa bundeva.
    Nedjelja kao uglavnom jedini slobodan dan u tjednu uglavnom ostaje za odlazak veću nabavku iako ja uvijek nastojim iskoristiti subotnje jutro za tržnicu, a ostatak riješim u nedjelju u trgovini.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …