14. lis 2012.

Povrce,karfiol,bundeva...




Povrce je neizbjezno u nasoj ishrani,zato uvijek pokusavam da nadem interesantnu prezentaciju i poseban okus jer tesko je kada se ne voli jesti povrce ugoditi  i zadovoljite  pojedine ukuse.

  Neko Nedjeljom ide u Crkvu ,a neko u kupovinu namirnica,hrane za slijedece radne dane koji su pred nama..eto nama jedino taj dan ostane  za vecu nabavku ,tako da nekada bude kupovina  samo da je se rijesim,posebno kada sve sto sam napisala na papir,ostavim kuci.



Danas sam se zurila jer sam stavila pilice da mi se peku i u odredenom roku moram da se vratim ali ...necu dalje da se nerviram.
Evo sto smo mi danas imali za prilog  uz pecenu piletinu.,prilozi koji mogu biti i glavno jelo jer su zaitni i uz kombinaciju salate ,prolaze kao Vegetarijansko jelo.




Karfiol/cvjetaca u bijelom umaku


1kg karfiola
4 komadica slanine
60gr maslaca
3 zlice brasna
oko 700ml mlijeka

malo mladog luka-a i ne mora
sir ako zelite

Karfiol ocistiti i staviti kuhati u slanu vodu.
U meduvremenu napraviti bijeli umak sa slaninom.

       U serpi otopiti maslac,dodati slaninicu izrezanu na manje komadice,pustiti da zamirise,dodati brasno,kratko proprziti ,zatim lagano sipati mlijeko i stalno mijesati umak da se ne zapece za dno i ne stvore grudvice...utositi svo mlijeko i pusiti da se umak zgusne..dobro izmijesati da se dobije lijepo svilenkasti umak bez grudvica.




Kuhani karfiol ocijediti od vode,staviti u posudu za pecenje,preliti umakom,posuti sa malo sira i zapeci ili samo preliti umakom i posluziti.

Ako ne jedete slaninicu,slobodno je izostavite,meni ona daje poseban ukus.





Pecena tikva/bundeva

1 tikva/bundeva


(butternut squash)


3 zlice krem sira


1 zlicica paprike


3 mlada luka ili vlasca malo


2 zlice krusnih mrvica


malo parmezan sira


soli i bijelog bibera

  Tikvu/bundevu oprati ako ima blata na njoj,prepoloviti i izvaditi sjemenke.

Sjemenke mozete ocistiti i osusiti,pa kasnije grickati!!

Svaku polovicu premazati tankim slojem ulja.

Staviti peci oko 50 minuta..da noz lagano prode kroz najdeblji dio mesa tikve.





Pecenu tikvu izvaditi iz rerne,izvaditi zlicom meso  i staviti u zdjelu...ostaviti deblji sloj mesa na koricama bundeve da cuva nadjev koji cemo kasnije dodati unutra.


U izvadeno peceno meso tikve,dodati krem sir,soli i bibera,dobro izmijesati,dodati isjeckani luk ili vlasac(ostaviti i za dekoraciju0,pa dobivenom smjesom puniti unutrasnjost tikve/bundeve.


Odozgo posuti sa rendanim parmezanom,krusnim mrvicama i pinjolama...vratiti jos malo da parmezan zamirisi i tako toplo posluziti.




Odozgo se mogu posuti i sjemenke bundeve,ma sta volite u kominaciji sa bundevom..isto tako ako izostavimo sol,biber i luk,a dodamo med,dobicemo divnu poslasticu !!!








Broj komentara: 8:

  1. Sto ja volim tvoju kuhinju, meni se sve svidja sto napravis, koda nas jos nema bundeva na pijaci mada im je vec sezona, a prilog od karfiola cu isprobati vec ovih dana.:))

    OdgovoriIzbriši
  2. Super mi je ova cvjetača ( i vi na fotkama :)))))!

    OdgovoriIzbriši
  3. Both recipes look delicious! I have enjoyed roasted butternut squash this week but like the idea of mashing with the cream cheese. Yum!

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako volimo pečenu tikvu, ali jedemo ju više kao neki desert jer je obično slatkasta. Ova tvoja ideja za prilog odlična je i prvi puta nailazim na takvo što. Moram i to isprobati. Pinam.

    OdgovoriIzbriši
  5. Volim bundeve na sve nacine...
    Kod mene je obrnuto; jedino nedjeljom ne idem u kupovinu!

    OdgovoriIzbriši
  6. Sve bolje od boljega. A tek ova zadnja slika!
    I ja obožavam povrće i ne mogu zamisliti ručak bez nekoga!

    OdgovoriIzbriši
  7. Nije lose,ja sam zadovoljna..karfiol je jos moja mama radila ovako iako nije ni znala pravi naziv bijelog umaka,a ja sam po prvi puta probala dodatak krem sira,jako mi se svidjelo!!

    OdgovoriIzbriši
  8. Odlične ideje sa priloge, ali i za kompletan ručak. Meni se posebno sviđa bundeva.
    Nedjelja kao uglavnom jedini slobodan dan u tjednu uglavnom ostaje za odlazak veću nabavku iako ja uvijek nastojim iskoristiti subotnje jutro za tržnicu, a ostatak riješim u nedjelju u trgovini.

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.