Preskoči na glavni sadržaj

kolac sa kavom


Da nije bilo Snjezane(Masatera),nebi najvjerojatnije bilo ni ovog Bloga,zahvaljujuci njenim instrukcijama,ja se polako navikavam i pisem...
znam da voli kavu,pa u znak zahvalnosti joj darujem ovaj recept !!
Snjezana Hvala !!!!!


tijesto
6 bjelanjaka
150gr secera
200gr oraha(mljevenih)
3 zlice brasna

KREMA
6 zumanjaka
200gr secera
1 vanilin secer
150gr maslaca
150gr cokolade(za kuhanje)
50ml crne kave(ili1 zlica instant kave)

COKOLADNA GLAZURA
200gr cokolade
2-3 zlice ulja

PREIPREMA
Bijelanjke istuci u cvrst snijeg,postepeno dadavati secer.
Dodati orahe i brasno,lagano rucno izmijesati da se sve poveze.
Na papirom oblozen lim istresti smjesu i staviti peci na 160C,oko 20-30 minuta.
Ohladen kolac premazati kremom.

KREMA
Zumanjke i secer dobro umutiti mixerom,dodati omeksali maslac i cokoladu,te kavu,pa dodatno izmutiti sve skupa nad parom,da bude gusto.
Prohladiti,pa kada se pocme vise zgusnjavati,preliti preko kolaca,ostaviti u frizider,da se potpuno ohladi.
Na stisnutu kremu sipati otopljenu cokoladu i lim polako naginjati da se cokolada ravnomjerno rasporedi po kolacu !!
Ponovo ohladiti i uzivati u predivnom kolacu !!

Primjedbe

  1. Za ljubitelje kafe,ovo je pravi uzitak!

    OdgovoriIzbriši
  2. Još je jedna Snježana koja obožava kavu (iako mi više ne prija kao nekada - godine čine svoje), ali kolači s kavom su nešto čemu ne mogu odoliti!

    OdgovoriIzbriši
  3. Kavu sam pocela jako kasno da pijem,nije da mi pase,ali bez nje mi je tesko...sa kolacima je isto,obozavam ih!!..kolac je jako fin,mora se drzati u hladnom jer krema brzo omekani ,paga je tesko rezati !!!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. E ovo bi mi sada bas dobrodoslo u rane jutarnje sate :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Neka ti pisanje bloga pruži mnogo zabave i zadovoljstva. Kolač me je privukao, izgleda lijepo i sočno.

    OdgovoriIzbriši
  6. Da nije bilo nje ne bi ni ja saznala za tvoj blog. :)

    Jako ti je lijep blog i odlični su mi svi recpti koje si do sada objavila, a kod Mastere sam vidjela neka tvoja jela koja je ona isprobala pa me to odmah privuklo. :)

    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  7. Heh! Ja ovo tek sad vidim!! Imala sam jučer obaveze i goste pa nisam švrljala po netu ;)
    Hvala, recept ću isprobati, a ono što znam nije mi problem pokazati i pomoći.

    OdgovoriIzbriši
  8. ja volim i kolače i kavu i čokoladu, tako da bi mi sad baš dobro sjeo jedan ovaj divan kolačić :)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …