26. stu 2009.

PUNJENA PILETINA




Vruce je,ali jesti se mora.Nije zbog mene,ali kad dodu djeca iz skole i muz s posla,svi ocekuju,da je rucak gotov...pa ako mogu oni po vrucini da rade,sto nebih mogla i ja !!??
Ovo je jednostavno za napraviti,ali cisto da nije samo pecena piletina..:


Sastojci

- 4 batka sa nadbatkom

nadjev
- 30gr maslaca +30gr extra(ili ulje)
- 1glavica luka
- 1/2 zelene paprike
- 1/2 crvene paprike
- 250gr tikvica
- 1 solja(250ml)mrvica
- 1jaje
- 2zlice parmezana
- soli,bibera-po potrebi

premaz

- 1/2 zlicice senfa u prahu
- 1 zlica senfa(za mazanje)
1 zlica ulja

Umak
- 2zlice brasna
- 3dcl vode
- 1dcl bijelog vina
- 1zlicica paradajz pirea
- 1zlicica worchester sosa
- 1zlica Vegete

Priprema

Piletinu ocistiti i oprati,pa
posusiti papirnim ubrusom.

Na maslacu poprziti luk,izrezan
na sitne kockice,dodati papriku
isto tako isjecenu.
Sve prziti uz stalno mijesanje,dok ne “uvene”.

Tada narendati tikvicu i jos malo prziti.
Dodati soli i bibera-po ukusu.

Pretresti u zdjelu i pustiti da se prohladi.
Uprohladeno dodati jaje,mrvice i sir.
Tom mjesavinom puniti piletinu.

Svakom komadu piletine podignutu kozicu sa prstima
(paziti da se krajevi ne otvore!)



ugurati nadjev i sloziti u posudu u kojoj ce se peci.
To isto uraditi sa preostalom piletinom.

Tako pripremljenu piletinu premazati sa mjesavinom
senfa i ulja.

Ugrijati 30 gr maslaca i vrelim preliti piletinu.
Staviti u rernu i peci oko 40 minuta na 190c.

UMAK
Utavi na suho poprziti brasno,da porumeni.
Lagano sipati toplu vodu i mijesati jer ce se
umak poceti zgusnjavati.

Dodati vino, paradajz sos,worchester sos
Vegete,soli i bibera ako je potrebno.



Umak sluziti uz piletinu..

i naravno,puuno sezonske salate i po zelji,tko sta voli da pije !!!

Nema komentara:

Objavi komentar