4. stu 2009.

Umotana piletina



Piletina je uvijek trazena u mojoj porodici,prihvacena je od najmladeg do najstarijeg!
Meni odgovara jer je brza za pripremu,od nje se moze stvarno napraviti dosta razlicitih,ukusnih i na oko privlacnih jela !!


Potrebno je

4 komada pileceg bijelog mesa,bez kozice
- 1 glavica luka(poriluk)
- 250gr gljiva
- 400gr lisnatog tijesta
- 4 kom. slanine
- 1jaje,zlicica senfa

Priprema
Na ulju poprzite luk i gljive
Kad su uvenule,stavi na stranu.
Ocisti piletinu od zaostalih zilica ili kozice.

Lisnato tijesto razvaljati na 4 jednaka dijela,
premazati okolo jajetom,pa na nju staviti piletinu koju pripremimo na sljedeci nacin:

Piletinu,malo zasjeci nozem(napraviti dzep)
po sredini i tu staviti nadjev od gljiva i luka,koji smo zacinili po ukusu(dodali bibera,soli..)prekriti komadicem slanine/sunke
ili dodati slaninu isjeckanu u smjesu gljiva i luka )premazati malo senfom i zacini,pa umotati u tijesto.

Zamotanu piletinu staviti na lim,koji ima papir za pecenje.

Tako pripremljeno staviti u vrelu rernu,(200c-220c)
pa peci oko 300minuta,

Ako mislite da nije dovoljno peceno meso,
pokrijte folijom i pecite jos dodatnih par minuta.

Peceno pustite da odmori,pa posluzite uz kuhano povrce ili salatu.

4 komentara: