Preskoči na glavni sadržaj

Tart's sa bademom i demom




Fini su ovo kolacici,imaju lijep oblik,pa kad ih jedete,mozete ih bez problema drzati u ruci,..mogu bez razmisljana da krase blagdanski,slavski stol..
puni su divnih sastojaka i ja ih volim ,jer su jednostavni za pripremu ,a predivnog su okusa !!!

tijesto:
125gr brasna
60gr maslaca
1zlica secera u prahu
1 zlica soka od narance
narendana korica od narance

biskvit od badema
50gr maslaca
50gr finog sitnog secera
1 jaje
25gr badema (mljeveni)
25gr samodizajuceg brasna
(na ovu kolicinu brasna dodati sasvim malo praska za pecivo,manje od pola zlicice)
1/2 zlicice extrakta od badema
dem od jagode,maline,..

secerna glazura
100gr secera u prahu
1-2 zlice vode
12 usecerenih visanja/tresanja ili dem

priprema
Tijesto napraviti rucno ili u kuhinjskom pomagalu,ostaviti na hladno nekoliko minuta,pa rezati krugove i popunjavati kalup za tart's.

Staviti u frizider dok pripremite biskvitnu smjesu.
Maslac dobro izraditi sa secerom,da zapjeni,dodati jaje,pa ponovo dobro izraditi.Sada



rukom i kuhacom umijesati brasno i badem i dodati malo extrakta od badema.

Izvaditi kalup,pa u svaki krug tijesta dodati zlicicu dema od jagode ili neki crveni kiselkasti dem;...popuniti sa biskvitnom smjesom i staviti peci na 200C,oko 12-15 minuta.

Ohladiti,pa preliti secernom glazurom,a na sredinu svake tortice ,staviti usecerenu visnju/tresnju ili malo dema !!




Secernu glazuru napravite tako,da prosijete secer u prahu i dodate po malo vodu,da dobijete gustu ,mazivu otopinu,time mazete tortice


Prijatno !!

Primjedbe

  1. Predivno! Uh, nikako stići sve ove fine delicije isprobati!

    OdgovoriIzbriši
  2. :) prosle godine sam pravila sve kolace za Bozic sa coolke..ovako unaprijed napravim pa zene degustiraju,za Bozic poruce..!!:))..sada sam malo dale svoje recepte u opticaj,nek ostanu barem zapisani..samo zato sto su jednostavni a jako fini !!
    Pozdrav !!

    OdgovoriIzbriši
  3. Sjajno. Jednom sam pravila neke korpice sa nadevom od badema i bili su fenomenalni. Verujem da je ovo slicnog ukusa :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Meni bi tjedan trebao barem duplo trajati ili barem vikend da stignem skuhati i ispeći sve što mi se svidi.
    Odličan i recept i fotke!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …