28. stu 2009.

Tart CAPRESE



Volimo tartove i zadovoljstvo mi je praviti ih jer se uvijek pojedu do zadnje mrvice ili bas napravim toliko da sve pojedemo ,..nesto od toga jeste !!
Ja pravim tjesto ,na dva nacina,napisacu i jednu i drugu verziju,pa neka se nade!
TIJESTO
I-nacin;
450gr brasna
300gr maslaca
60ml hladne vode
.....sve namirnice se spoje u fino prhko tijesto koje treba da odstoji u frizideru,najmanje 30 minuta.
poslije ga razvijate prema velicini lima u kojem se pece tart,pecete,hladite i filujete.
Od ove kolicine se dobiju dva tarta, dimenzija35x11cm.

II-nacin

Napravite dizano tijesto i od njega uzmete odredenu kolicinu(ovisno o velicini lima350-400gr)pa radite na isti nacin,prvo ispeci,ohladiti,pa napuniti !!

- 1kg brasna
- 1 suhi kvasac(10gr)
- 200ml jogurta
- 500ml mlijeka
- 1 zlica secera
- 1 prasak za pecivo
- 2 jaja

Fil

400gr ricotta sira
60ml maslinovog ulja
1-2 zlice balsamico octa/sirceta
6 komada paradajza
4-6 kom.bocconcini sira
svjezi bosiljak



....Rernu zagrijati na 200c!
Tijesto pripremiti za pecenje,prekriti papirom za pecenje i popuniti suhim grahom/rizom..peci 20minuta,da stranice dobiju rumenu boju,zatim sve skloniti i dopeci sredinu tijesta.
Ohladiti!
Ricotta sir dobro umutiti,dodati soli i bibera,pa premazati unutrasnjost tarta.
Paradajz i bocconcini sir,izrezati na snite,pa sloziti po tartu,odozgo dodati listice svjezeg bosiljka i preliti mjesavinom sirceta i ulja!!
Posluziti !!

Broj komentara: 5:

  1. ne ne, ne mi to raditi natašte :))
    uhhhhh i mljac!
    idem kuhati :))

    OdgovoriIzbriši
  2. Izgleda vrlo fino, a posebno mi se svidja sto je u cetvrtastom izdanju, nekako smo se navikli da bude u okruglom kalupu...promena bas prija!;))

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovako nešto nikada nisam pravila što ne znači i da neću pošto sam ovo pročitala! Odlično je!

    OdgovoriIzbriši
  4. da, bas su predivni u ovom izdanju! jedva cekam da isprobavamo tvoj blog:)))

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.