Preskoči na glavni sadržaj

RISONI I TIKVICE




potrebno je


- 200gr risoni (pasta)
- 40gr maslaca(ili ulje)
- 4 mlada luka ili (manja glavica luka)
- 400gr tikvica
- 4 jaja
- 125ml vrhnja za kuhanje
- 100gr ricotta sira
- 100gr mozzarella sira
- 80gr Parmesan sir

Priprema
U dosta vode skuhati risone”al dente”,pa ih
dobro ocijediti.

Luk isjeckati i proprziti na maslacu ili ulju,pa dodati

izrendane tikvice.
Izmijesati i iskljuciti ringlu,tako da tikvice samo “uvenu”.
Prohladiti,ocjediti od soka kojeg su pustile,pa sipati u zdjelu.
U zdjelu jos dodati sve sireve(ostaviti 1/2 parmesana),vrhnje,jaja
i zacine po zelji(soli,bibera).

Laganim pokretima ruke,sve spojiti,pa sipati u maslacem namazane kalupe.
4 kalupa(od 500ml zapremnine)ili1 veliki (od 2 lit. zapremnine),pa
sipati smjesu u njih.



Odozgo posuti sa preostalim partmesanom!!

Staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 180C,oko 35-40minuta.
Prohladiti i posluziti !!
Prijatno !!

Primjedbe

  1. Mnogo fino izgleda.Samo će recept morati da sačeka proleće.Zbog tikvica:)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …