23. stu 2009.
RISONI I TIKVICE
potrebno je
- 200gr risoni (pasta)
- 40gr maslaca(ili ulje)
- 4 mlada luka ili (manja glavica luka)
- 400gr tikvica
- 4 jaja
- 125ml vrhnja za kuhanje
- 100gr ricotta sira
- 100gr mozzarella sira
- 80gr Parmesan sir
Priprema
U dosta vode skuhati risone”al dente”,pa ih
dobro ocijediti.
Luk isjeckati i proprziti na maslacu ili ulju,pa dodati
izrendane tikvice.
Izmijesati i iskljuciti ringlu,tako da tikvice samo “uvenu”.
Prohladiti,ocjediti od soka kojeg su pustile,pa sipati u zdjelu.
U zdjelu jos dodati sve sireve(ostaviti 1/2 parmesana),vrhnje,jaja
i zacine po zelji(soli,bibera).
Laganim pokretima ruke,sve spojiti,pa sipati u maslacem namazane kalupe.
4 kalupa(od 500ml zapremnine)ili1 veliki (od 2 lit. zapremnine),pa
sipati smjesu u njih.
Odozgo posuti sa preostalim partmesanom!!
Staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 180C,oko 35-40minuta.
Prohladiti i posluziti !!
Prijatno !!
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
interesantan recept:)
OdgovoriIzbrišiMnogo fino izgleda.Samo će recept morati da sačeka proleće.Zbog tikvica:)
OdgovoriIzbriši