17. ožu 2010.

Lazanja s crvenom lecom i ricotta sirom




Prije neki dan,kaze meni muz:"Miro,mislim da smo pretjerali s mesom,hajd'danas napravi nesto da nema mesa,a da budemo siti !" Hm,znam ja da ni on,kao ni ja bez te "namirnice" ne mozemo,ali probacu,pa sta bude.

Jeli smo,uz puuuno salate i mogu vam reci da smo bili zadovolji.
Starije dijete nije bilo kuci,a i da jeste ,ona bi samo nafrcila nos i otisla,a ovo mlade jede sve sto stavis u tanjur,samo da sestra nije u blizini da ne vidi njenu reakciju i nema problema,sve pase ! :)

Rucak bio,kolicinski se pojelo kao i obicno,muz ponio na posao,kao i uvijek sto radi,ostao kcerkin dio,koji sam ja zavrsila sutradan,bilo mi zao baciti!!:)

Lazanja je stvarno fina,pogotovu ako volite lecu.

Za lazanju vam je potrebno :

1/2 case crvene lece(ne kuhane)
2 zlice maslinovog ulja
3 cesnja cesnjaka
1 veca glavica luka
1 manja crvena paprika
2 tikvice
1 grancica celera
2×420gr konzerva paradajza
2 zlice paradajz paste
1 zlica suhog origana

Bijeli umak

1/3 case gustina
3 case mlijeka(manje masnog)
mali luk(cijeli)
1.5case ricotta sira
1/2 case mozzarela sira(rendani)
pakovanje tjestenine za lazanju
zacini(sol,biber,morski orascic)

Priprema

Crvenu lecu odmjeriti i preliti vrelom vodom,samo da je pokrije.
Ostaviti oko 30 minuta.

U vecoj tavi proprziti sitno isjeckan luk,pa kada zazuti,dodatim protisnuti cesnjak i sjeckanu crvenu papriku,te celer,koji takoder isjeckamo.

Sada dodamo crvenu lecu,tikvice koje izrezemo na krugove,dodamo paradajz pastu(pire),origano,konzervirani paradajz i jos 1/2 case vode.

Poklopiti,i na niskoj temperaturi dinstati(kuhati).

Pri kraju posoliti,dodati bibera i jos malo origana,ako volite !
Napraviti BIJELI UMAK
Staviti mlijeko da se kuha,(ubaciti cijelu glavicu malog luka za miris,kasnije je izvaditi!!)
ali odliti par zlica koje pomijesate s gustinom,pa kad mlijeko zavri,sipajte razmuceni gustin u mlijeko i mijesati dok se umak ne zgusne.

Dodati soli,bibera i morskog orascica.Rictta sir izmijesati,pa diodati u bijeli umak,sve spojiti.
U tepsiju (30×20)staviti sloj crvene lece,sloziti pastu,zatim ponovo lecu,pa preko lece polako premazati sloj bijelog umaka i ponoviti jos jednom,na kraju treba biti bijeli umak ,po kojem stavite rendani sir i stavite peci na 200C oko 30 minuta.



Sluziti uz zelenu salatu!
Prijatno !!

CASA=250ml

3 komentara:

  1. Mislim da sam upravo ugledala našu današnju večeru! :) Super ti je ovo!

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlicna ideja, mislim da bi se i mojima dopalo na ovaj nacin, ovde kod tebe uvek nadjem finu inspiraciju za rucak, hvala punoo!;)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Eh, ako je lazanja mora biti i ukusna iako nema mesa :-)
    Ovo kombinacija m i super zvuci.

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.