21. srp 2010.

Baklava



Poslastica,ovaj puta po zelji mog muza!!:)
Ma volim i ja ,ali mi nekako lakse kada jos nekog spomenem da se ne pomisli kako samo ja jedem slatkise !!
moram priznati da je rijestko pravim ,a kada se pozeli onda to izgleda ovako.

Potrebno je :
375 gr kora za Baklavu,u mom slucaju su to Antoniou-Fillo pastry
2 case(250ml)oraha,krupnije samljevenih
80gr maslaca
50ml ulja
1/2 case secera+cimet(po ukusu)
-pomijesati sa orasima.

U serpici istopiti maslac pa dodati ulje i sa tom smijesom premazivati kore za Baklavu.
Kore isjeci na pola ,pa prvu polovicu slagati ,a drugu pokriti cistom krpoom da se ne suse do upotrebe.
Ja sam slagala 5 listova ,jer su jako tanki,svaki list sam premazala otopinom ulja i maslaca i posula orasima u koji sam dodala secer i malo cimeta,zatim sam smotala u rolat.
Tako sam uradila sa preostalim korama i dobila 5 rolata,izrezala po meni odgovarajucoj velicini i odozgo sam posula sa ostatkom maslaca i ulja.
Stavila u predhodno zagrijanu rernu na 160C da se susi/pece oko 1 sat ili peci na 200C 20-ak minuta
U meduvremenu sam skuhala
SIRUP

2case(250ml) secera
2 case vode
1 drvce cimeta

Sve staviti u serpu ,poklopiti i na umjerenoj vatri kuhati.Mora se otopiti sav secer i voda treba biti gusta,znaci da se stvorio sirup.
Iscijediti pola limuna u sirup,a drugu polovicu isjeci kolutice i tako ostaviti do polijevanja Baklave.
Ja ne ukuhavam previse jer ne zelim da mi sirup bude "serbe",nego fini gusti sirup kojeg ce hladna Baklava fino da upije.




Znaci,Baklavu ohladimo i prelijepo po rezovima polako sa sirupom i pustimo da se potpuno ohladi,pa kasnije posluzimo !!

Broj komentara: 8:

  1. Predivno, obozavam baklave. Tvoja izgleda za 10 :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Çok severim. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    OdgovoriIzbriši
  3. Prelijepo izgleda i vjerujem da je jakoo ukusna.
    Moj suprug kaže; sve pohvale gospođi Ruži!:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Kako si samo pogodila i u mene je danas baklava. Ali, ovaj put po želji moga starijeg sina kojemu je danas 25. rođendan. On ne priznaje lagane klače:)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala svima na lijrpim rijecima !!!
    snjezana tvom sinu od srca sretan rodendan !!!!:))

    OdgovoriIzbriši
  6. Predivna kao i sve tvoje sto napravis draga.

    OdgovoriIzbriši
  7. I ja obožavam baklavu ali se nekako rijetko njome počastim i to uglavnom u restoranu bosanske kuhinje gdje je rade baš onako po domaće. Tvoja mi odlično izgleda, volim što je ovako bogato filovana :). Super !

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.