19. srp 2010.

Domaca pasta



Sigurna sam da ste svi pravili domacu pastu i da znate koliko ima posla oko toga.
Prepustim se ja radu i uzivanju,samo mi malo bude muka kad trebam da cistim poslije svega,jer brasna nema gdje nema ...ali vrijedi svakog truda pravljenja i ciscenja !!!
Uvijek napravim vise paste ,raznih oblika,a kada se sve pojede,onda ponovo pravim ili kupim jer i kupovna (kvalitetna )pasta je isto dobra,a dobro dode kada ste u zurbi ili vam se bas ne kuha nesto oko cega bi se morali puno truditi .az ovu priliku sam pravila PUNJENU PASTU u bolonjez sosu.

Recept za svjezu pastu:
350gr brasna
350gr durum semolina brasno(ja sam morala samljeti griz,jer nisam imala brasno)
1 zlica soli
7 jaja
2 zlice maslinovog ulja

Brasno prosijati ,staviti na radnu dasku i napraviti udubljenje na sredini u koje stavinmo jaja i kruzno pomocu vilice pomalo zahvacamo po malo brasna,sve dok se moze,kasnije moramo se pripomoci nasim zlatnim rukama -:)
Kada dobijemo tijesto,fino ga zavijemo u prozirnu foliju i ostavimo da se odmori oko 30 minuta.

Tijesto dalje podijelimo na manje komadice,malo razvijemo oklagijom da bi lakse prolazilo kroz masinu,e da...zaboravila sam reci da to sve masina radi umjesto,mene :)!!
Od tijestenine pravimo oblike po zelji .




CAPPALACCI SA SIROM U BOLONJEZ SOSU

1/2kg svjeze paste

Nadjev
250gr ricotta sira
4 zlice parmezana
1 jaje
morskog orascica
soli,bibera-po potrebi
Sve skupa izmijesati i puniti pastu.

Bolonjez sos:
25gr maslaca
1 zlica maslinovog ulja
1luk
2 mrkve
2 drske celera
115gr pancete
500gr mljevenog mesa
125ml bijelog vina
800gr paradajza iz konzerve
450ml juhe(povrce)
100ml vrhnja za kuhanje
Priprema umaka
Na masnoci proprziti sitno sjeckano povrce,kada se prodinstalo dodati meso i tako na suho prziti 5 minuta,zatim dodati soli i bibera,vino i 250ml juhe ,smanjiti temperaturu kuhanja te pustiti da lagano se ukuhava(krcka),oko 1.5 sat,ali pogledati i promijesati povremeno i dodati jos juhe ako je potrebno,pustiti da lagano kuha,taman dok se pasta napravi i skuha !!Na kraju dodati vrhnje i pustiti da kuha jos 30-ak minuta.
Priprema paste
Pastu napraviti pomocu masine.Napraviti trake,fino nozem poravnati krajeve.Trake da budu oko 20cm duge,a siroke oko 45-50cm.



Isjeci kvadratice,staviti fil i spojiti suprotne strane tijestaDobije se oblik trokuta,zatim uspravite,da duza strana stoji dole,presavijte cosak i spijite suprotne krajeve.Sada se dobije oblik kapice.
Ostavite na cistu kuhinjsku krpu da se prosuse do upotrebe.

Skuhati u slanoj vodi ili povtnom temeljcu.

Skuhanu pastu preliti sosom i posluziti u zagrijanim tanjurima !!


****************************************************************




AGNOLOTTI SA SIROM I MENTOM
Potrebno je 650gr svjeze paste
Umak
1/4 case(250ml) maslinovog ulja
2 zlice kapara
1 ljuta papricica

Nadjev

120gr kozjeg sira
200gr krem sira
1 zavezljaj svjeze mente
2 limuna
sol i biber

Pomocu masine rastanjiti tijesto u trake,zatim vaditi krugove i puniti nadjevom,okolo posvakog kruga pomocu kista pokvasiti vodom ,pa preklopiti i spojiti.
dobije se oblik polumjeseca.


Skuhati u slanoj vodi 3 minuta i posluziti sa mjesavinom/umakom od maslinovog ulja,kapara i sjeckane papricice.


Odozgo narendati parmezan !!

Broj komentara: 13:

  1. Znači Ružo, nemaš milosti! :)
    Ubijaš me ženo u pojam! :)))
    Inače, ja nikada nisam pravila domaću paštu sa grizom. Uvijek ili sa mekim ili sa oštrim brašnom. Sljedeći put kada budem pravila paštu, probaću sa mljevenim grizom :) Baš me zanima okus takve pašte :)

    OdgovoriIzbriši
  2. ja obožavam domaću tjesteninu, no u posljednje vrijeme stvarno nisam imala vremena da je doma radim i žao mi je zbog toga, ove nadjeve za tjesteninu ću zabilježiti pa probati napraviti baš mi se sviđaju

    OdgovoriIzbriši
  3. Nikada radila, a vjerojatno ni necu. Prekrasno ovo izgleda i vise sam nego sigurna da je odlicno, ali za sada nemam ni vremena ni volje raditi domacu tjesteninu. I jos me nesto muci: talijanske tjestenine su zato poznate i dobre jer su od brasna durum psenice. Koliko znam, ovdje ga nema za kupiti, pa onda to i nije to (ili ovo griz brasno simulira durum?).

    OdgovoriIzbriši
  4. Pojela bih i sliku a ne ovo što je na slici, tako je dobro...

    OdgovoriIzbriši
  5. E to ti je prava pasta a ne ona u ducanu,super...Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  6. Za izradu bi trebalo biti original durum semolina brasno,ali,ali nemogu cesto da nadem ni oblatne a kamoli to brasno :))
    Ponekad uradim samo od brasna ,ali je istog tog dana i potrosim !!!

    Nadjev od kozjeg sira i mente je meni vise nego odlican !!!:)

    Hvala na posjeti !!

    OdgovoriIzbriši
  7. Predivno Ruzo!!:)izvoli nagradu: http://auringonkeittio.blogspot.com/2010/07/blog-award.html
    Ljep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  8. Znaš da sam si bila kupila mašinu za valjanje tijesta ali ju još nisam isprobala. Kad malo zahladi poslužit će mi i ovaj tvoj post :)
    Šta ću kad volim tijesteninu.

    OdgovoriIzbriši
  9. Savrsena pasta, ova sa sirom za +10.

    OdgovoriIzbriši
  10. predobro i prefino !! Pasta je odlična i nakon nje zaustavila sam se i oblizivala već na prvoj varijanti sa saftom a kada sam vidjela i ovu drugu, sir.., menta, .., domaća pasta....Savršeno !!!

    OdgovoriIzbriši
  11. I apologize for writing my comment in English! Now I wish I knew Croatian! Anyway, your pasta looks amazing. I love making homemade pasta, so it is nice to see the other variations I could make. Great photos. Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  12. Memoria, Thank you for stopping by!!I can read English too and Croatian is not hard to speak !!:))

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.