22. srp 2010.

PALACINKE



Ponekad napravim jako puno obroka i to pretezno za jednu osobu...to radim kad imam vise vremena,tj.kad ne moram gledati na sat hocu li negdje zakasniti.

Ponekad bude da odjednom pravim i rucak i desert odjednom !!
Palacinke su jako dobre za takve stvari jer vole ih svi i nema problema da ce netko dizati nosic za vrijeme rucka !!
SLANE PALACINKE

1litar mlijeka
(ja stavim 300ml kisele vode,a oduzmem toliko mlijeka)
4 jajeta
600gr brasna
1/4 zlicice soli

Od navedenih namirnica napraviti palacinke!!
Znaci u dublju zdjelu staviti jaja,dodati mlijeko i sol.
Postepeno dodavati brasno i stalno mijesati.Smjesa treba da bude glatka bez grudvica,ali ako se to i dogodi ,samo je procijediti u drugu zdjelu.

Za palacinke treba imati i dobar tiganj/tavu.Ja koristim ulje u spreju ,pa nema toliko masnoce kao sa uljem,no ni to nije starsno jer se dodaje sasvim malo ulja dok se palcinke peku.
Moj tiganj je 26cm u promjeru i za ovaj recept mi treba samo 10 palacinki za slani nadjev,ako ima viska ....naravno slijedi slatka poslastica,ali tada u tijesto naribam malo limunove korice i zavrsim sa pecenjem.
Gotove palacinke puniti nadjevom po zelji.

Moj NADJEV
300gr mljevenog mesa
1 glavica luka
200gr gljiva
1/2 crvenepaprike,svjeze
2 zlice sjeckanog persuna
1 zlica origana,bosiljka
1zlica crvene paprike u prahu
soli,bibera-po ukusu
2 zlice ulja

Na ulju izdinstati isjeckano povrce,dodati meso i lagano mijesati i sprijecavati da se prave grudve.Nakon 5 minuta dodati na listice isjeckane gljive(po zelji),pustiti da se jos dinsta da suvisna tekucina ishlapi,pa zacini i dodati ostale zacine.
Prohladiti i puniti palacinke.


Sloziti palacinke u pogodnu posudu,koja moze ici u rernu,preliti sa preljevom i peci na 200C,oko 30-40 minuta,zavisi od rerne!

PRELJEV ZA PALACINKE
300ml vrhnja za kuhanje
200ml jogurta
100ml mlijeka
3 jaja


Posluziti uz salatu !!

**************SLATKE PALACINKE***************




dodala sam u tijesto zlicicu maka ,a filovala sa slatkim sirom ,u sir dodala secer,vanilin secer,limunova korica i napravila umak od jagoda.



I jos jedno slatko zadovoljstvo sa karamelom i sladoledom !!!

Broj komentara: 8:

  1. baš i nešto nisam ljubitelj slanih palačinki, pogotovo ne zapečenih jer mi strašno teško padaju na želudac. ali slatke bih uvijek mogla i jako mi se sviđaju obje varijante, pogotovo ove sa krem sirom i voćnim preljevom :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ubise me ove tvoje slike, ne znam koja je lepsa i koje palacinke bih pre probala :) Sve pohvale.

    OdgovoriIzbriši
  3. Uh sto si super napravila,kako samo izgledaju...

    OdgovoriIzbriši
  4. Kud videh ove slane palacinke na prazan stomak i pre nego sto sam doruckovala. :) Odmah mi je proradio zeludac, a slike su toliko lepe da imam osecaj da palacinke stoje ispred mene i da ih rukom mogu dohvatiti. Odlicno!

    OdgovoriIzbriši
  5. :)!!!Dobre su dobre iako i ja vise volim slatke !!!:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Those savoury pancakes look so so good. I wish i could make them but las i don't read the laungage. Once i will try to translate with bablefish to make this deicous pancakes.

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.