17. ruj 2010.

Corba od lece i paradajza



Ovo je jedan od prihvatljivijih nacina pripreme corbice u mojoj porodici.
Ruckic sve u jednom loncu.

Treba vam :
2 zlice maslaca
1 veca glavica luka
2 cena cesnjaka
1 zlicica dumbira u prahu
1 salica(250ml)crvene lece
1 cili papricica,ako volite
1 lovorov list2-3 struka (komada)celera
3 salice povrtne juhe
3 salice vode
1 konzerva od 400gr paradajza
2 zlice paradajz paste(pirea)
soli,bibera-po ukusu
par grancica timijana

Zagrijati vecu serpu ili lonac,pa istopiti maslac.
Dodati sitno isjeckani luk i prziti dok pozutu,postakli.
Dodati dumbir i kuhati dok ne zamirise.
Zatim dodati lecu,cili papricicu,lovor,celer,isjeckan na sitnije komadice,naliti povrtnom juhom i vodom i pustiti da zakuha.



Kada je provrilo,smanjiti temperaturu i na umjerenoj vatri kuhati oko 25 minuta.
Izvaditi lovorov list,dodati paradajz pastu i paradajz iz konzerve,pustiti da jos malo kuha,
zaciniti sa soli i biberom i posluziti.



Posluziti uz domaci kruh.

Prijatno !!

Broj komentara: 9:

  1. Dopada mi se ovaj đumbir u čorbici!

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlično!!!
    Ovako nešto slično se jede kod nas u Istri i na Kvarneru. Zove se "Istarska maneštra ili maneštra od bobići" doda se slanutak, pešt,peršin...domaće kobasice...škicnite recept na netu:
    http://www.istria-gourmet.com/hr/dozivljaji/manestra/pripremanje

    Ako niste probajte napraviti oduševit ćete se.
    Maneštre ćesto kuham i svi ih volimo. Hrana na "žlicu" je izuzetno zdrava i poželjno ju je često konzumirati.
    Puno pozdrava iz kišne Rijeke:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Volimo ovakve guste i krepke juhe, narocito me privlaci djumbir, moram probati! Odlično.

    OdgovoriIzbriši
  4. Kod nas trenutno pada kiša i prohladno je i vidi se da je jesen tu..ova juha mi upravo izgleda savršeno za ugrijati se i okrijepiti..Odlična je..

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala na posjeti !!
    ako se jos uvijek ima domaceg paradajza on je jos bolji u ovoj corbi ,bas joj da nekako fin domacinski okus.
    draga zondra 14 godina sam u Puli jela manestru i dan danas je volim !!:)
    Osim dumbira moze se dodati i kolrijandr,ako neko voli,ja vise volum timijan !!!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. odlična juha od mojih omiljenih sastojaka, i k tome đumbir koji uvijek volim vidjeti i u slanim i u slatkim jelima . Super je i super izgleda !

    OdgovoriIzbriši
  7. Juha prekrasna, baš za ovo naše vrijeme, a vidim i onaj naš "kruh". Odlučan je i sam i uz neko jelo. Sviđe mi se novi foto na početku.

    OdgovoriIzbriši
  8. hvala ,probajte sa dumbirom ,nije velika razlika ali ima taj mali ostri rez kada pojedete zlicu corbe i u ustima to osjetite...

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.