6. ruj 2009.

Orah-brownie paj



tijesto

180gr brasna

100gr maslaca
1jaje
2-3 zlice hladne vode

BROWNIE,potrebnoje:

125gr maslaca
125gr tamne cokolade(70% coco)
3jaja
250gr secera
1/2 case brasna(250ml)
1 casa(cup) krupnije sjeckanih orah

cokoladni umak

200gr cokolade(tamne)
3/4 case vrhnja za kuhanje

Priprema

Sve namirnice za tijesto staviti u zdjelu i rukamaizraditi glatko tijesto.
(moze multipraktik!)
Tijestom obloziti kalup za paj,koji ima promjer 18ili 20 cm,pa staviti u
frizider na 10min.

Tijesto prekriti papirom za pecenje,popunitisa suhom rizom ili grahom i
staviti peci u predhodno zagrijanu pecnicu190C oko 10 minuta,zatim skloniti
papire sa dodacim(grah)i jos peci dok dobije rumenuboju,oko 10 minuta.

Ohladiti tijesto,pa sipati brownie,koji smo uradili ovako:

Otopiti cikoladu i maslac na pari,kada je mlako dodati jaja,secer,umutiti.
Na kraju dodati brasno i malo extrakta vanilije(ako imate)te jos mutiti da se namirnice povezu.

Sipati u kalup i staviti peci na 160C oko 40 minuta.
Nemojte ga presusiti!!

Servirati sa cokoladnim prelivom i sladoledom !!

COKOLADNI UMAK
200gr tamne cokolade
3/4 case(cup) vrhnja za kuhanje

Staviti u posudu,pa nad parom otopiti.
Mijesati dok se ne napravi fini umak kojimprelijemo kolac kad serviramo !

3 komentara:

  1. Ovo krasno izgleda, samo ne znam šta to znači brownie?

    OdgovoriIzbriši
  2. brownie,je ustvari cokoladni kolac,koji se u ovom slucaju pece u tijestu(paj) !!:)

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.