1. srp 2010.

Svakodnevno


Svaki dan je pun obaveza.Iako ne radim puno radno vrijeme,ne mogu reci da mi je dosadno i da ne znam sta cu sa sobo.Kod mene je suprotno,stalno mi nedostaje po neki dodatni sat,mozda zbog mojih godina,kao malo sam usporena ili zbog prebrzog ritma zivota.Tako da sam sebe "uhvatila"kako sam pocela vise kuhati nego obicno,pa mi prostane i za slijedeci dan,govorim o juhi.
Zimska razdoblja nam daju izgovor da imamo bolji apetit,pa time vise i kuhamo.
Ja ne mogu reci da kuham manje ljeti,jer mi jedemo bez obzira koje je godisnje razdoblje,ali nekako sam stalno u kuhanju,zapravo,sama sebi sam to nametnula,jer nikada ne skuham jedno jelo za sve,nego uvijek 2-3 jela ali u manjim kolicinama,pa moji dijele medusobno,isprobavaju,komentarisu,...mislim da je to profesionalna deformacija :))
Ali kad me naljute...bude nesto ovako !!:)

JUHA OD PECENOG KARFIOLA I KROMPIRA

1,25gr karfiola
200gr krompira
1 velika glavica luka
6 cesnjeva cesnjaka
1 zlicica kima
60ml maslinovog ulja
125ml mlijeka
120gr parmezana
+500ml vode

Povrce ocistiti i isjeci na komade,staviti u pripremljen lim,poskropiti sa maslinovim uljem i peci 25minuta na 220C.
Kada je peceno odstraniti malo pecenih komadica karfiola za ukras.

Cesnjak ocistiti ,jer se pece sa ljuskom!
Svo povrce ubaciti u blendr i izblendati uz dodavanje 500ml vode.

Sipati u serpu,dodati mlijeko i jos vode ako mislite da je pregusto.
Pustiti da prokuha.
Skloniti na stranu i dodati rendani parmezan,izmijesati i zaciniti sa biberom i soli.

Juhu servirati u tople zdjelice,dodati cvijetice karfiola,koje smo odvojili i jos malo poskropititi uljem.
Posluziti uz domaci kruh!!

ako necete pojesti svu juhu za jedan dan,tada dodajte ponaosob zlicicu parmezana u svoju zdjelicu prije samog konzumiranja.

Recept je preuzet iz Australskog casopisa MC
*******************************************************

SLANA KRUNA

Divan slani kolac/kruh,koji me je odusevio svojim ukusom.
Recept sam preuzela sa Rusankinog bloga
tijesto:
10gr kvasca
1.5 casa mlijeka
1 zlicica soli
1zlicica secera
40gr maslaca
300-350gr brasna
nadjev
100gr suhog vrata,sunke
200gr krem sira
50gr oraha
i jos
1 jaje -za premaz
susam -za posip

Zamijesiti srednje mekano tijesto od navedenih namirnica.
Ostaviti da se udupla,zatim ga premijesiti i razviti u cetverokutnik,premazati krem sirom,posuti isjeckanim suhim vratom i orasima.
Zamotati rolat,zatim presjeci duzinski na pola,pa splesti kao pletenicu
Ako imate kalup za kuglof,pecite u njemu .

Prije pecenja pustite da stoji 20-ak minuta,premazite umucenim jajetom i pospite susamom.
Pecite na 200Coko 30 minuta.

Broj komentara: 10:

  1. Odusevila sam se sa juhom. Pravi si majstor. Bravo!

    OdgovoriIzbriši
  2. Vi ste carica!!!
    Ja bih vas odmah uzela k sebi kakve divote kuhate:)
    Vaši mogu biti sretni da vas imaju!
    Pusa

    OdgovoriIzbriši
  3. Ne znam što mi je bolje: juha ili ova slana kruna!
    Savršeno, sigurno probam!

    OdgovoriIzbriši
  4. Juhica je odlicna, svidja mi se receptic jer je nesto dugacija od onoga sto mi obicno pravimo, pa cu jednom prilikom isprobati...a i ova slana pletenica me je odusevila, super su sve fotkice!;)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Mnogo dobro izgleda ova pletenica!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlični recepti i jedan i drugi!Svaka čast!

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala na posjeti !!
    Meni se jako dopao okus juhe,posebno me dojmio cesnjak koji je bio predivnog okusa,gotovo ga mozete namazati na prepeceni kruh i jesti...pletenicu,cim sam vidjela,pravila sam je ...tijesto u originalu je meni bilo dosta mekano,pa sam dodala vise brasna,sve ostalo je isto,odlicna !!!!

    OdgovoriIzbriši
  8. Čorbu od karfiola obožavam! A ni ljubav prema ovakvoj krunici mi neće biti strana :)))

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.