9. kol 2010.

Riba sa umakom



Predhodni dan sam napravila glupost koju sebi ne mogu oprostiti.
25godina radim u kuhinji i nozeve drzim u rukama,sjecem s njima,ostrim,ma sve sto se moze i treba raditi,ali se nikada nisam tako sasavo posjekla.

Posjekla sam 2 prsta ,srednji samo zasjekla a domali prst(pretezno je burma na tom prstu)sam doobro rasporila,nista nije toliko strasno,3 sava na posjekotini i ukocen prst koji boli da vam ne mogu opisati,ako popijem lijek,tada utrne i ne osjecam ga uopce ...jako mi je nezgodno jer se svako-toliko povrijedim.

Zbog mojih hirurskih zahvata :),tj. moje nepromisljenosti,danas je bio jako jednostavan rucak !!:))

SABLJARKA U UMAKU OD INCUNA I KAPARA


UMAK/sauce

1 cenj cesnjaka
1 zlica kapara,oprati i isjeckati
50gr incuna,filete isjeckati
1 zlica ruzmarina,isjeckati
ili suhi origano
izrendana korica od limuna i sok od 1/2 limuna
4 zlice kvalitetnog maslinovog ulja
1 paradajz9veliki0,isjeckati

4x200gr Sabljarke ribe
1zlica maslinovog ulja

Staviti cesnjak u mortal sa malo soli i zdrobiti ga.
Dodati kapare,incune,ruzmarin ili origano,limun i limunov sok,ulje i isjeckani paradajz.Ostaviti da se sastojci prozmu,oko 10 minuta.

Zagrijati rostilj ili tavu.Papirnom salvetom posusiti ribu,premazati maslinovim uljem,zaciniti sa soli i biberom i staviti peci ,svaku stranu zapeci oko 2 minuta na jakoj vatri,zatim sniziti temperaturu i ispeci do kraja.



Pecenu staviti na tanjur i preliti preko umak !!

Posluziti da domacim kruhom ili ako volite pire od krompira.

Broj komentara: 11:

  1. Çok leziz görünüyorlar. Ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ma, pusti ručak - bitno da je tebi bude bolje. Al' sva sam se naježila čitajući šta učini sebi! Ne brčkaj po kuhinji, nego smiri malo i brzo se oporavi. Ručak izgleda odlično! Veliki pozdrav iz Beograda:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ruzo zaista mi je zao sto ste se povredili. Rad u kuhinji nosi puno opasnosti od raznoraznih nezgoda: puno nozeva i drugih ostrih predmeta, klizavi podovi, vatra na sve strane i jos mnogo toga. Nadam se da ce vam to brzo zarasti i da ce se sve vratiti u normalu.
    Recept za sabljarku zvuci fantasticno. Jednostavna i upecatljiva prezentacija!
    Puno pozdrava.

    OdgovoriIzbriši
  4. Prestrašno i jako mi je žao što si se tako jako porezala !
    A ručak, e pa on izgleda bajno samo me zanima kako si te kruhiće tako simpatično napravila? To je valjda zato što si ih mijesila jednom rukom ili je N uskočio u pomoć?

    OdgovoriIzbriši
  5. Snjezana,ovog puta je Sasha pomagao,Nikola radi jer netko mora da zaradi za troskove !!:);)

    Miroslave,nebi mi bilo krivo da se to desilo na poslu,ali sve se odigralo kod kuce,mojom ne paznjom :( nije nista strasno,samo malo smeta ,kad se podjednako sluzis sa obje ruke,povredom primjetis koliko je tesko onima koji su na neki nacin uskracenih od toga !!!

    OdgovoriIzbriši
  6. nadam se da će ti se rane ubrzo zacijeliti, iskreno ja svako malo imam neku nezgodu, no najčešće je to s opeklinama, no nikad nisam imala nešto ozbiljnije niti morala ići lječniku...
    ručak je super, a posebno me oduševila ova zadnja slika, kruhčići su očaravajući

    OdgovoriIzbriši
  7. Draga Nina nisam se opekla ,mada i toga ima ,nego sam kuci nesto spremala i posjekla se ,ali sve je dobro,imam savove ,no mogu da mrdam prstima pa je to dobro,brzo ce to da zaraste ,samo eto trenutak ne paznje,moze donijetei i gore povrede od moje ..cuvajte sebe,to je osnovno pravilo ,ja o tome nisam tada razmisljala !!
    Pozdrav za sve !!!

    OdgovoriIzbriši
  8. Zaboravih za kruh da napisem...obicno tijesto za kruh,samo sam pravila male loptice,malo pemazala maslacem i slagala jednu do druge,tako su se i ispekle !!:)

    OdgovoriIzbriši
  9. Recept mi zvuci jako ukusno, samo neznam jesam li dobro shvatila da se ovaj umak ne kuha, nego se sastojci samo pomijesaju? Inace sam slaba sa idejama za neke dobre umake uz ribu.

    OdgovoriIzbriši
  10. Hvala na posjeti !!
    Istine i lazi o hrani ,potpuno ste u pravu,ovaj umak se samo nareze,pomijesa i ostavi na stranu dok riba bude gotova,ovo vise lici na salsu,mozda sam ja dala pogresan naziv !!:))

    OdgovoriIzbriši
  11. ručak je jako dobar a žao mi je što je došlo do nezgode ja sam npr.sklona opeklinama a valjda svatko ima nešto.

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.