11. kol 2010.

Pita od sira



Nije ovo klasicna Pita od sira :)
Ovo je jedan jako fin Slavonski kolac,koji sam dobila od moje sestricine prije neki dan,a crvici nisu mirovali pa sam ga morala napraviti.
Jednostavno i ukusno za one koji vole sir u kolacima !!

PITA OD SIRA
(by Slavica)

Tijesto:
15dkg margarina(ja sam stavila maslac)
15dkg brasna
15dkg secera
15dkg mljevenih oraha
1 cijelo jaje

Maslac i secer dobro umutiti da pobijeli,dodati cijelo jajae i dalje mutiti d se sve fino poveze.
Zatim dodati orahe i brasno,pa sve skupa izmijesati,sipati u lim za kolac(20x30)moze i manji da kolac bude vislji,staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 180-200C,zavisi od rerne i vi najbolje znate koja vam temperatura odgovara,ali ne smije biti niza od 180c,a ni veca od 200C,peci neki 25 minuta,tj.treba biti polupeceno,zatim sipati kremu,koju uradite ovako.

KREMA
40dkg svjezeg sira
4zlice secera
15dkg margarina(maslaca)
3 zumanjka
korica od limuna

Sve namirnice staviti u zdjelu i izmijesati ,pa premazati polupeceni kolac,zatim vratiti nazad u rernu i ponovo peci dok ne porumeni,to bi bio znak da je kolac pecen!
Peceni kolac izvaditi iz rerne ,pa premazati SNIJEGOM od bjelanjaka.

SNIJEG OD BJELANJAKA
3 bjelanjka
15DKG secera
Sve staviti u dublju zdjelu i mutiti dok se ne dobije fina munchmallow smjesa.
Premazati kolac i vratiti u ISKLJUCENU rernu da se bjelanjci osuse!



Rezati u snite i posluziti !!

Broj komentara: 7:

  1. Çok leziz ve besleyici görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    OdgovoriIzbriši
  2. Lepo izgleda,jel to mladog sira ili moze neki krem sir.Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  3. Pozdrav Surac!!ovo je domaci kravlji mladi sir,sa krem sirom nisam probala,tako da ti ne mogu nista reci,moram i to da probam ??:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Dobar recept. Licno mislim da je uvek lepse sa krem sirom.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ruzo, ovaj tart od madarina izgleda fenomenalno. Tako bogato ukusom deluje. Volim stvari spakovane koje imaju kontraste ukusa. Bookmarkirano da saceka sezonu madarina. Odlicno! Sve sam zaboravila na komentar jel sam ostavila za drugi put kad sam odmornija i tako ga zaobisla.

    OdgovoriIzbriši
  6. Evo ovako ..razgovarala sam sa kolegicom o ovom kolacu i mi smo se slozile da bi bilo lijepo i sa krem sirom ,ali da se ne pece,tako bi se sir osjetio,jer stavljen je svjezi sir zbog toga sto pri pecenju pusti "sok" koji ostaje u donjem tijestu i tako tijesto nije suho ,sir u toku pecenje dobije krem oblik jer zbog izgubljene tecnosti vise nije mrvicast,nego maziv..pa eto koliko sam mogla da objasnim ..:))

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.