Preskoči na glavni sadržaj
Jednostavni puni okusa i mirisa..pogodni za dorucak ili uz kavicu,zavisno kako ste raspolozeni!!








ABC muffins
Afor apple,B for banana,C for chocolate...

Sastojci
1 salica pirea od banane(2-3 banane) 
1/2 salice smedeg secera
prstohvat soli
1/4 salice ulja
1 jaje
1/2 salice mlijeka
1/2 salice cokoladnih kapljica/komadica cokolade
1 jabuka
2 salice brasna
1 zlicica praska za poecivo

1 salica=250ml 


Zagrijati rernu na 200c.
U vecu zdjelu staviti pire od banana(vilicom izgnjecite )dodati smedi secer,prstohvat soli,ulje,jaje i mlijeko,sve skupa dobro izmijesati..rucno,sa kuhacom.

Sada dodati cokoladne kapljice,izrendanu NEoguljenu jabuku.
Preko toga prosijati brasno i sve ponovo promijesati samo da se smjesa poveze,da se ne vide tragovi brasna..sto krace mijesate smjesu,mafensi ce biti prozdracniji,spuzvastiji.





Zlicom ili hvataljkom za sladoled,stavljati smjesu u kosarice za mafinse.
moje kosarice imaju tanak sloj paprira za pecenje pa se smjesa nije zalijepila,ali za obicne kosarice ce se sigurno malo zalijepi.

Peci u predhodno zagrijanoj rerni na 200c oko 20-25 minuta..zavisi kolike su kosarice,od kosarica zavisi koliko cete mafensa dobiti.
Ja sam dobila 12 mafensa srednje velicine

Primjedbe

  1. Pravi si rano-ranioc; nema ni 9 sati a recept vec objavljen. Mafini izgledaju odlicno i ne znam za koji bih prije posegnula!

    OdgovoriIzbriši
  2. Sta da radim Jasna,svako jutro ustajem u 5,tako da ne radnim danom odspavam jos jedan sat vise i meni dosta...ovo je bilo uz jutarnu kaficu :) !

    OdgovoriIzbriši
  3. Divni suuu! Isto kao i ovaj stalak! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Jedan za dorucak, pa moze jedan za uzinu... a i popodnevna kafica najlepse prija uz fine kolacice, mislim ako je jos neki ostao do tada.:)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Preslatki :))) Jako lijep recept :)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …