17. kol 2013.

Zapeceni karfiol

       U slucaju da imate glavicu karfiol/cvjetace,a sami ne znate sta bih uradili s njime,evo jedan preijedlog!
Ja ponekad kaznim djecu jer ne vole jesti karfiol,pa napravim ovako:






                 Skuhati 300 gr paste(makaroni)krace vrijeme od vremena koji je dato na poledini paketa ili inace kako kuhate.
u serpi na 50gr maslaca proprzite 1 glavicu sitno isjeckanog luka,kad luk pozuti pospite brasno (50gr),promijesajte kutlacom da se sjedini sa lukom i malo proprzi,uklonite sa sporeta i sipajte oko 750ml toplog mlijeka,konstantno mijesajuci da se napravi bijeli sos. vratitie na sporet,ali ponovo mijesajte i pustite da pocme kuhati i postane fini gusti kremasti sos,tada je gotov i sklonite sa sporeta...

..dodajte 1 zlicu senfa i 180 gr gratanog parmezana(ostaviti malo za posuti odozgo).

Dodajte pastu i cvijetice karfiola(oko 500gr) u sos,sve promijesajte i prerucite u vatrostalnu zdjelu(2.5lit)ili tepsiju,odozgo stavite bocconcini sir,ali ga rastrgajte,isto tako malo prsuta ili sunke isjeckati i posuti odozgo.

sve skupa zapeci u rerni na 200C,oko 25 minuta,dok se sir ne otopi



1 komentar:

  1. Izgleda vrlo fino na taj nacin, mi kuci bas volimo karfiol i ovo cu napraviti prvom prilikom.:))

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.