Preskoči na glavni sadržaj

Muffins sa makom i bademom





             Jos jedan u nizu teta Aninih finih recepata !!

Za ove mufense/kuglofice, vam je potrebno:

220gr brasna
1 zlicica praska za pecivo
90gr mljevenog badema

2 jaja
200gr secera
60gr  jako mekanog maslaca
60ml mlijeka
60ml ulja
2 zlice limunovog soka
1 zlica korice limuna
1 zlica korice narance
3 zlice maka,ne mljevenog

sirup
250gr secera
250ml vode
125 ml limunovog soka


           U dublju zdjelu staviti jaja i secer i dobro umutiti.
Dodati mlijeko,ulje,maslac,naribanu koricu narance i limuna,te sve izmijesati.

Sada dodati prosijano brasno s praskom za pecivo,mljeveni badem i mak...spjiti smjesu i sipati u kalupice za mufene.

Peci na 200c oko 20-25 minuta.




        U meduvremenu prokuhati secer i vodu,kuhati oko 30 minuta na srednoj temperaturi,zatim dodati limunov sok i jos 5 minuta ostaviti na ringli.

Pecene mafense izbockati cackalicom zatim polako zlicom zalivati sa zlicom sve dok se ne utrosi sirup.

Mafensi budu socni ali ne previse da se raspadaju.

Primjedbe

  1. Moram ti reći da su ovi sastojci za mene - savršeni. Nema mi ničeg finijeg od maka u kolačima, a izgledaju preslatko!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …