25. kol 2013.

Cokoladna torta





                Mogu samo reci da je jednostavna za pripremu a jako ukusna !!

Krema i kore se mute zajedno,a potom se jedan dio smjese odvoji za kremu a od ostatak se istrese u pleh i pece.

Sastojci:

250gr maslaca
12  jaja
250gr secera
200gr cokolade za kuhanje
2 zlice samljevenog keksa
200gr mljevenih oraha

+ cokoaldna glazura -po vasoj zelji

(200gr cokolade,4 zlice ulja ,1 zlica mlijeka)


               Razdvojiti jaja,pa posebno umutiti bjelanca od zumanjak.
zumanjke mutiti sa secero,dok ne posvjetli,zatim dodati otopljenu cokoladu.

Jako mekan maslac dodati u smjesu jaja i secera i izmjesajte dfa se spoje.

Od dobivene smjese odvojiti 1/3 za fil

U 2/3 dodati samljeveni keks i orahe,lagano izmjesati,pa na kraju lagano rucno umijesati snijeg od bjelanjaka.

Smjesu istresti u mom slucaju,okrugli kalup za tortu(24cm)i peci na 180c oko 35 minuta.
Peceni biskvit prerezati 2 x da se dobiju 3 biskvita.

filovati svaki sloj i ostaviti fila da se namaze torta okolo.

Otopiti 200gr tamne cokolade ,dodati 4 zlice ulja i zlicu mlijeka ili stavite neku cokoladnu glazuru po vasoj zelji.

Original

4 komentara:

  1. Torta izgleda fenomenalno, a u ukus ne sumnjam obzirom na sastojke i način pripreme...

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlična i ekonomična torta! Prekrasno ukrašena :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Kad je sa cokoladom, odmah veeeeliki plus od mene... lepo je dekorisana i svidjaju mi se te "lepezice" od jagoda na vrhu.:))

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.