11. kol 2013.

Mafensi sa dimljenim lososom





                  Zbog ljubavi prema dimljenoj ribi isprobala sam jako puno recepata neki su mi se svidjelim vise ,a neki manje..ovaj je nesto posebno,odnosno ,idealno za kasni dorucak,kada ste vise gladni i tada vam ovakvi zalogaji mogu itetkako pomoci.

(original recept)

150gr brasna
90gr instant palente
1 vrecica praska za pecivo
1/2 zlicice soli
1 zlicica suhe mirodjije/kopar
2 zlice usoljenih kapara
1 salica jogurta
3 zlice maslinovog ulja
2 jaja
2 zlice persuna ili vlasca
1/2 salice isjeckanog dimljenog lososa

Kao dodatak uz mafense;

Kiselo vrhnje,kremasti sir,kiseli krastavac

U zdjeli promjesati brasno,prasak za pecivo,isjeckani losos,kapare svjeze trave i suseni kopar/mirodjiju.

U drugoj posudi izmjesati jaja,jogurt ulje pa sipati u suhe sastojke.
sve rucno sastaviti u par poteza da se sto manje mijesa jer ce mafensi biti tvrdi,ovako a manje mijesanja se dobiju vazdusatiti,prozdracni mafensi.

Puniti kosarice za mafense sa smjesom i peci u predhodno zagrijanoj rerni na 200c oko 25 minuta.

Posluziti po zelji uz jogurt,kiselo vrhnje,neki kremasti sir,kisele masline,krastavac...



Salica=250ml
**koliki ce biti mafensi zavisi od vas,manji daju vecu kolicinu i obrnuto,veci mafensi ,manje komada.

Nema komentara:

Objavi komentar