Preskoči na glavni sadržaj

Princes krofne





        Hm,ne znam ni sama sta da kazem,da li ih volim? pa ne bas,ali volim njihovu kremu  :) !!

Pratim Majin blog i jako mi se dopada nacin na koji ona pise i temeljno proracunava recepte.

Ja sam opsta suprotnost njenoj preciznosti,posebno mi je to tesko ako sam u guzvi a to mi je svakodnevno...

Brzina se trazi od mene i to sam prenijela i u svoju privatnu kuhinjicu koja mi postane tako mala i tijesna da zelim sto brze zavrsiti rad.
...znate kada provedete u velikoj komercijanoj kuhinji  svakodnevno po 10-ak sati ,onada vam je doma sve malo,osim ako nemate veeeliku kucu i isto tako veeeliku kuhinju,no uobicajeno tko ima tako nesto, NE voli kuhati ....

Recept za Princes krofne je do pola isti,znaci mjere za tijesto su iste,a krema se razlikuje..moja krema je samo od mlijeka,secera,maslaca,limunove korice i gustina,pa sam zato odlucila napisati Majin recept mojim rijecima i onako kako ja radim,prvenstveno sebe radi.


Princes krofne

Namirnice za tijesto/krofne

250ml vode
125ml ulja
250ml jaja
(kod mene je 5 jaja iz pakovanja od 600gr)
150gr brasna
malo soli i secera


   U serpu staviti vodu i ulje ,sol i secer i pustiti da provri,skloniti u stranu i dodati brasno,zatim brzo kuhacom mijesati da se brasno poveze sa tekucinom..vratiti na spored i mijesati sve dok se ne stvori "lopta" od brasna ,znaci dobili smo tzv Pareno tijesto.
tijesto pretresti u zdjelu ili ga ostaviti u serpi,pustiti da se prohladi .
Dodati jedno po jedno jaje uz stalno mijesanje,mixerom ili rucno,do vas je da odlucite.

Dobiveno tijesto pomocu vrecice za ukrasavanje istiskati na tepsiju koju smo postavili papirom za pecenje.

Ako zelite srednju velicinu krofni,tada je dobro slijediti Majin nacin,odnosno napraviti tocno 20 komada,budu bas takve,a dok se napune,dovoljna je jedna za cijeli dan !!

Ja volim manje krofne,pa sam pravila 10 srednje velicine a ostatk su bile manje krofne.

Krofne peci na 2000C u predhodno zagrijanoj rerni oko 35 minuta..toliko je meni bilo dovoljno.

Ohladene,prerezati na pola i filovati.





Fil/krema

1 litar mlijeka
250gr secera
3 vanilin secera
1 jaje
5 zumanaca
150gr gustina
200gr maslaca
malo rendane limunove korice

+
Ako zelimo i bijelu kremu,tada nam je potrebno
vrhnje za slag i vanilin secer za dodatak slatkosti i mirisa

   U serpu ili manji lonac staviti 800ml mlijeka da provri.
Ostatak mlijeka(200ml) izmijesati sa jajima,secerom i brasno,pa kada mlijeko zakuha,lagano sipati tekucu smjesu u mlijeko i brzo mijesati jer ce se fil zgusnajvati pa da vam ne zagori treba stalno mijesati zicom za mijesanje.

 Ja sada fil pretresem u zdjelu i pokrijem prozirnom folijom odogo po samom filu,da nema zraka i pustim da se prohladi.

Dodam maslac i mixerom dobro izmutim.

**Fil prebacujem u zdjelu iz razloga sto ne zelim ostetiti unutrasnjost serpe/lonca u kojem se kuhao fil jer zice mixera to urade i zbog brzeg hladenja jer hladenje pocinje odmah,a ako ostane u serpi,najprije se serpa pocme hladiti pa tek kasnije fil.

Sada kada imamo sve spremno,umutimo slatko vrhnje sa dodatkom vanilin secera i spajamo krofne,pospemo s malo secera u prahu i serviramo !~





Hvala Majo ,recept je odlican !!





Primjedbe

  1. Jedna od meni omiljenih slastica! Moja mama ih radi savršeno i takve su mi ostale u sjećanju, a recept je dosta sličan ovom. Jako su lijepe :)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …