25. lis 2010.
Kuglof
Mozda nisam super savremena zena,ali definitivno sam zena,majka koja gleda svoju prodicu,kako sa jednom i pol placom da plati racune i prehrani svoju porodicu,da iskoristi sve ijednu sitnicu koju je kupila.
Bas tako,nista se ne baca,ako preostane hrane,pakujem u plasticne posudice za hranu,(to su one koje se mogu ponovo prati i ponovo koristiti)..za jednokratnu upotrebu takoder koristim ali jedino ako nekome saljem ili dajem da ponese na put.
Tako sam jedan dan cisteci kutije u kojima drzim namirnice za kolace i neke druge potrebstine,sakupila namirnica koje se mogu jos iskoristiti,pa je tako i nastao ovaj kuglof,koji nema nikako specijalno ime do kuglof !!:)
Namirnice su odoka,ali cu odprilike staviti mjernu jedinicu kako bi prvenstveno sebe podsjetila !!
KUGLOF
2 case puune brasna
komadic svjezeg kvasca(15gr0
oko 100gr maslaca,otopiti
2 zumanjak
oko 200ml toplog mlijeka
narendana korica limuna
1/2 case secera
(casa=250ml)
U malo toplog mlijeka otopila kvasac i ostavila na stranu samo toliko koliko mi je trebalo da u vecu zdjelu stavim prosijano brsano ,zatim sam u drugoj posudi razmutila secer i 200ml mlijka,dodala kvasac i sa svime zamijesila tijesto,koje je bilo mekano,ako je premekano ,dodajte jos malo brasna,ali ne previse.
Dodala sam malo ruma i pokrila tijesto i ostavila da odmara,tj.
pustila da se tijesto udupla.
U meduvremenu sam napravila Nadjev
U serpicu staviti datule i malo vode ,secera 2 zlice i pustiti da prokuha,zatim skloniti i dodati oko 150gr cokolade,kakve imate..ja sam imala svih vrsta po malo,sto su djeca ostavila a ja spremila u kutijice sa poklopcem..mijesajte da se cokolada otopi,zatim dodajte jos malo razrijedenog ruma,oraha,ako imate,mozda i neki zacin kao cardamon ,cimet ako volite..treba smijesa da bude maziva.
Nadoslo tijesto istresti na radnu povrsinu,razviti na pravokutbni oblik,ne previse tanko,pa premazati nadjev,urolati kao rolat,pa staviti u kalup za kuglof,koji smo premazali sa malo maslaca i posuli brasnom.
Pustiti malo da nadode i peci u predhodno zagrijanoj rerni na 200C oko 30 -ak minuta
Eto tako sam ja iskoristila nesto sto bi se mozda i bacilo,no imala sam vremena i iskoristila da napravim poslasticu koju sam na kraju ipak podijelila !!!!:)
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
obožavam kuglof :) a ovaj je baš fotogeničan :))
OdgovoriIzbrišiKuglof super izgleda pa je tesko povjerovati da je napravljen onako, from scratch! Znam kako ti je, sve smo nigdje tu, jedna placa (nezaposlenost), rezije, troskovi......Ma, bolje ne o tome misliti, vec se snaci kako najbolje mozemo. Tu smo mi zene majstorice i trebale bismo dobiti, svake godine, kolektivnu Nobelovu nagradu iz ekonomije.
OdgovoriIzbrišiNisam jeo sa cokoladom, izgleda fino...Dobra ideja.
OdgovoriIzbrišiodlicno izgleda, i tu smo negdje kod (ne)bacanja hrane. inace, kad vani pijemo kavu nosimo doma vrecice secera koje nam posluze uz kavu (jer je pijemo bez secera) i onda nakon nekog vremena imamo puno kutiju takvih vrecica. prizajem da mi je na pocetku to bilo malo blesavo, jer si covjek misli...ma daj, sta ce mi jedna vrecica...al na kraju krajeva, i taj secer sam ja platila, a i toliko puta do sada su od tih vrecica secera nastali dobri kolaci. ;-)
OdgovoriIzbrišiNjami!
OdgovoriIzbrišiComplimenti è una ricetta buonissima!! un bacio :)
OdgovoriIzbrišiMila predivan kuglof i reci.U pravu si.
OdgovoriIzbrišiOdlične fotografije, recepti...sve pohvale!!!
OdgovoriIzbrišiOvaj kuglof me je odusevio jos kad sam ga prvi put videla na coolki, i bas mi je drago da je tu i receptic, pa makar bio i "odokativan"...fotke su predivne!;)))
OdgovoriIzbrišiPrvo, slažem se da se hrana ne treba bacati ni iz kojeg razloga i sve se uglavnom može za nešto iskoristiti ili se može pametno rasporediti.
OdgovoriIzbrišiKuglof gledam i divim se kako kod tebe sve tako lijepo ispadne :). Baš si prava majstorica i za slano i za slatko , ovaj kuglof je odličan, sviđa mi se recept !
Hvala !!:)
OdgovoriIzbrišiOvo se moze ispeci i kao strudlas,ali je meni ljepsi oblik kuglof,nekako mu daje bogat izgled !!:))
moze se svasta napraviti,to je tijesto koje se koristi u gotovo svim dizanim tijestima,fil se mijenja..ja npr, volim rogac,ali tesko do njega dolazim ovdje gdje zivim..bilo kako prvi dan ,tj.kada je pecen i dise i mirise,a sutradan se treba malo podgrijati da se ponovo osjeti miris kao da je pecen !!:)
Absolutely beautiful!!
OdgovoriIzbriši:)
ButterYum