Preskoči na glavni sadržaj

Mirisljavi kolacici od datula



Dani su jako sasavi sa prognozama vremena,jedan dan je 30C,a drugo jutro je kisa i temperatura pada na 15C..ali to nije toplih 15C,nego hladnih!!
Sta se radi po takvom vremenu??? :) znam svasta Vam pada na pamet,ali za sada samo se prave kolacici,od onoga sta ima u kuci.
Evo ja sam se malo zabavila oko ovih kolaca koje sam na jedvite jade slikala koliko je bilo tmurno i nikako mi se nije dalo napraviti nesto bolje slike ,alimzato su kolaci poravili sve !!!mirisni i ukusni,koji su trebali imati oblik jastucica,ali su ispali kao olovke :)
Ako se zeli dobiti oblik sirih kolacica,tada ih treba rezati u manje traka i krace,ovako ce biti samo MIRISLJAVI KOLACICI OD DATULA

Tijesto
1.5 case brasna
125gr maslaca
1/4 case secera,sitnijeg ,ali ne staub
1 zlica narancine vodice+2 zlice vode

Napraviti tijesto rucno ili pomocu kuhinjskog pomagala,pa umotati u prozirnu foliju i ostaviti u frizidr da odmara.
U meduvremenu napravuti
Nadjev
45gr maslaca
250gr datula,iskostene
1 zlicica mix zacina
1/4 case vode

Sve navedene namirnice za nadjev staviti u manju serpicu i mijesajuci kuhati na laganoj vatri,da datule omekane i smjesa postane maziva,ne da bude pire,samo da se fino da mazati.
Ja koristim casu od 250ml



Kada se tijesto odmorilo,razvijemo ga na pravokutni oblik i podijelimo na 3-4 trake,zavisno koliko zelite da kolacici budu siroki .
Kada napravite traku,nadjev stavite na sredinu,zatim polako savijete jednu pa drugu stranu tijesta,da se spoje..ne trebaju se preklapati i taj dio gdje je spajano staviti na papir za pecenje koji ste stavili na lim u kojem ce se kolacici peci .



Dada su duzinski spokene kolacici,zatim ih sjecete na manje komadice.




Staviti peci u predhodno zagrijanu rernu na 180C oko 25 minuta..da budu peceni i ostanu svijetel boje..uvaljati ih u prah secer !!!!

Primjedbe

  1. Sad kad' smo već kod toga šta se sve može raditi kada je ružno i pada kiša.......No, ovi kolačići su daleko od lošeg izbora. Volim datulje i sličan recept imam negdje zabilježen, ali sada komotno mogu raditi po ovome tvome.
    p.s.
    breskvice u tvome zaglavlju uvijek me razvesele jer ova sasvim napred neodoljivo me podsjeća na slatku dječju, da prostiš, guzu! Eto, šta mogu, baš mi je to zabavno.

    OdgovoriIzbriši
  2. :D Breskvice su tu jer su mi na poslu isto to rekli,sda one stoje na naslovnoj stranici i kada sam na poslu,i ne stoje cijeli dan ..smijeha do mile volje!!!nista si ne kazemo samo se pogledamo!!,ali su bas slatke ko' djecje guze !!:)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Fantasticno izgleda, hvala na divnom receptu :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovi fini kolačići su pravo društvo za ružno vreme :D!

    OdgovoriIzbriši
  5. odlični kolačići i odličan izbor za raditi nešto po ružnom vremenu :)
    volim jako datulje i rado ću ovo isprobati. Molim te samo za dodatnu informaciju, da li se radi o svježim ili sušenim datuljama. Nadam se da su sušene u pitanju :) jer kod nas na žalost nema svježih za kupiti.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …