Preskoči na glavni sadržaj

Beby tortice/tart od plavog sira




Vrlo ukusni !!!

Mogu se posluziti kao pojedinacni ,za party ili za obiteljski rucak ,pecen u kalupu 26cm !!

Tijesto

- 2 case brasna
- 1/2 case mljevenih orah(moze ljesnjaka)
- 120gr maslaca
- 1-2 jaja ,zavisi od velicine
-vode ako je potrebno

(casa=200ml)

Nadjev
- 4-6 jaja (zavisi koliko su jaja teska,njihova velicina)
- 2/3 case vrhnja za kuhanje
(moze i vise ako pravite porodicni tart,tj u jednom komadu)
-2-3 mladog luka(moze vlasac)
- persun ili neki zeleni listici za dekoraciju
- 140gr Plavi sir,zbog naziva

Priprema
Napraviti tijesto u multipraktiku ili rucno izmrviti brasno,ljesnjake i jaja ,napraviti tijesto i ostaviti umotano u prozirnoj foliji u frizider,da odmori 30-ak minuta.

Pripremiti kalupice..trebali bi biti kalupi za muffinse,ali ja sam koristila za briose..koristi tko sta ima !! :)

Izvaditi tijesto iz frizidera,odvojiti kolicinu koja je potrebna pa razviti i popunjavati kalupice.
Ne znam tocno broj kalupica jer kada su razliciti,ne mogu bas tocno reci br.



Kada ste sve uradili,izbockati vilicom i staviti peci,da dobije zlatnu boju.
Isti postupak je i velikog kalupa.

Tijesto bi trebalo da se pece pokriveno suhim grahom,ali ...
ako se zurite,slobodno stavite u zamrzivac na par minuta,pa ga zatim pecite !




U meduvremenu izgnjeciti Plavi sir(smrdljivka),ali ostaviti malo za ukrasavanje tortica..
dodati vrhnje i jaja,pa izmutiti.




Tom smjesom puniti kalupe,odozgo dodati isjeckan luk i vratiti u rernu da se ispece,na 180C slijedecih 15-20-ak,a mozda i vise minuta,zavisi od velicine kalupica/a,sve zavisi u cemu se pece,veci kalupi traze duze pecenje,da se fino podignu i porumene.

Primjedbe

  1. Ovo mi je pravo super :-) Jao pa volimo isti sir i meni je Tasmanijski plavi sir br. 1 od te vrste sireva :-)
    Steta sto nismo u istom gradu. Zbog ove jedne tortice bih presla pola grada :-) ali preci cjelu drzavu i to ovoliku....hmmmmmm. Mislim da je isplatnije zasukati rukave :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Crvljive smrdljivce, kako od milja zovemo ovakve sireve, najviše volim s grožđem ili kruškama, ali definitivno može i ovako!

    OdgovoriIzbriši
  3. Çok leziz, çok güzel ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar.

    OdgovoriIzbriši
  4. Vi morate izdati kuharicu, imate odlične recepte, fotografije...!
    Sve pohvale draga Ružo.

    Pozdrav iz danas sunčane Rijeke.
    Zondra Art

    OdgovoriIzbriši
  5. Preslatke korpice. Iako nisam poznavalac sireva, mogla bih ruckati ovako lepe koripice bile sa smrdljivkom ili ne:))

    OdgovoriIzbriši
  6. odlično ! Korpice sa sirnim punjenjima mi se uvijek sviđaju. Ja volim iskombinirati neke blaže sireve, ali nekada mi je baš gušt pojesti i koji zalogaj nekog jačeg.
    Super si napravila ove korpice, jako lijepo izgledaju !

    OdgovoriIzbriši
  7. Ružo, ja imam dva prijedloga:
    1. Da me usvojiš, pa da nesmetano i beskrajno uživam u svim divotama koje izlaze iz tvoje kuhinje;
    2. Da te usvojim, pa da se u djelo takođe sprovede gorenapisani prijedlog.

    Ili ću jednostavno i dalje sliniti kad god dođem na tvoj blog!

    Ako imaš milosti, presjeci! :)))) :************

    OdgovoriIzbriši
  8. :D Natasa,ja ipak mislim,posto ti volis da putujes,da dodes i vidis malo australski nacin zivota...nebi ti uopce bilo tesko priviknuti se :))!!!!a tortice,mm prije nego krene jesti pita:"Jel' ovo za prezalogajiti ili za najesti se" :)!!!:))ja volim ovako male zalogajcice,a on pak dobar solidan komad mesa i gomilu povrca i salate !!!!

    OdgovoriIzbriši
  9. hehehhe ili što bi moj puž rekao: OK, ovo je super, a sad daj "ono" konkretno :)))))
    A ja od ovih nekonkretnih stvari mogu živjeti :)))

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …