Preskoči na glavni sadržaj

Piletina




Najomiljenije meso moje djece,a kako i nece biti kada je fino mekano..no mogu reci da je i meni omiljeno kada trebam brz,a ukusan rucak!!:))
Hvala Bogu ,nalazim se u zemlji gdje mogu da si priustim puno stvari koje zasigurno nebih mogla da sam ostala u mojoj domovini,tamo gdje sam rodena i koju nisam zaboravila..zivot je preokretljiv,nikada se ne zna gdje me moze odvesti.
Bilo gdje piletina ostaje piletina..!!!
Divan recept,kombinacija krem sira i piletine,obozavam !!

ROLOVANI ZABATAK/KARABATAK
(original recept)

4zabatka/karabatka
10 snitica tanko izrezane pancete,prsuta
krem sir-po potrebi(200gr)
oko 2 zlice zacinskih trvcica( persun,ruzmarin),sitno isjeckati
2 cena cesnjak,propasirati ili izrendati na sitno rende.

Batake ocistiti od suvisnje masnoce i zilica,pa lagano potuci baticem za meso.
Prekriti meso debljom vrecicom za zamrzivac da vam ne prska kada udarate baticem.
kada ste rastanjili meso ,premazete ga obilato sa mijesavinom sira i zacinskih trava,zatim urolate i malo stisnete da krajevi budu spojeni .
svaku roladicu zatim umotati u pancetu ili prsun ili tanko izrezanu slaninicu ,tako da cijeli komad mesa bude umotan.
ako su komadi pancete dosta tanki oni ce fino prijanjati uz roladice,ali ako su deblji ,znaju se odmotavati,ako se to dogodi,samo ih malo vezite sa kuhinjskom koncem.

U tepsiju staviti papir za pecenje i na njega poslagati rolnice.
Pecite ih na 180c oko 40 minuta
ako zelite mozete ih peci i u tavi ili na rostilju.



Posluzite ih uz prilog i salatu po zelji.
Ja sam ih posluzila uz rizu i salatu.

Primjedbe

  1. Odličan recept Ružo, sve pohvale!

    Lijep pozdrav iz kišne i tmurne Rijeke.

    OdgovoriIzbriši
  2. Rolovani bataci i karabataci su sjajni i čak bolji od belog mesa za rolovanje samo što se mora malo truda uložiti. Pikantna pančeta i fin krem sir su idealna kombinacija sa začinima!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovakve rolnice su fine i brze i lake za napraviti. No, nesto malo o piletini: prava (domaca)piletina nije bas tako mekana. Drugo, da li se sjecas (ako si vidjela) dokumentarca kako se uzgajaju pilici za masovnu upotrebu? O aditivima i hormonima koji su u hrani za pilice da ni ne pricam. A meso svake zivotinje ono je s cime se ta zivotinja hrani. Nista nije drugacije ni s biljkama (gnojiva, pesticidi). Sve vise poceti cemo sami uzgajati ili kupovati od onih za koje znamo kako uzgajau. To me uopce ne veseli. S druge strane, svi smo mi ono sto jedemo. Danas sam nesto ekoloski nastrojena, pa ne zamjeri.

    OdgovoriIzbriši
  4. Savršena kombinacija krem sira i piletine, slikice predivne, volim!

    OdgovoriIzbriši
  5. Hayırlı günler, ellerinize sağlık çok leziz ve iştah açıcı bir görüntüsü var.
    Bugün bloglardan seçmelerde kutsal sofranın yumurtalı makarna tarifi yayınlandı.
    http://gencalsabahattin.blogspot.com/

    Saygılarımla.

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala svima i svi komentari su dobro dosli,ne osporavam nicije misljenje i svako ima pravo da kaze sto zeli !!!
    rodena sam u gradu,ali su mi roditelji dobili veliko imanje i poceli se baviti poljoprivredom...godinama sam sa njima radila i pomagala i znam sta znaci uzgoj domaceg voca,povrca,zivotinja...da vam kazem istinu ..NE vjerujte nikom !!!!da su se pesticidi koristili i prije 30+godina..JESU kako su hranjene kokice ,svinje,guske,patke ,pure i ostale zivotinje...nista bolje nego sada ...svako se hrani prema svojim mogucnostima..moja porodica licno ne pije,ne pusi ne hrani se po restoranima(znate i tamo sam radila i to je jedno veliko iskustvo),pa mozemo omoguciti sto cemo pojesti....zivot me nije nimalo mazio,osjetila sam dno zivota,ponovo se vratila na povrsinu i time stekla bogato(gorko) iskustvo opstanka i dalje kazem jedino vjerujte u ono sto svojim vlastitim trudom dobijete ...sve ostalo ..moze da pisu sta god hoce..:Kao sto sam rekla,ne osporavam nicije misljenje,ali ja volim reci i pricati o necemo sto imam iskustvo...!!;)

    OdgovoriIzbriši
  7. E Ruzo, svaka cast, za ove reci sto si napisala, saglasan sa tobom u celini. Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  8. Ovaj recept kod mene prolazi iz prve. Volim piletinu i često je jedem, ovako dobro spremljenu jela bih i češće :) . Jako dobro,jako fino !

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …