Preskoči na glavni sadržaj

Corba od jecma i mesnih okruglica



Jako ukusan i zasitan rucak,posebno ako negdje u zamrzivacu imate malo zamrznute bistre juhe,koja ce ovdje dobro doci.
Samo dodati domaci kruh i sve je tu !!

Ovakvi ruckovi se kod mene nalaze kada sama sebi dam posao bez kojeg bi inace mogla,ali tesko je prvo sebe ubijediti da moram poceti ljudima govoriti NE.

Zasto ne pa zbog svojih obaveza,koje krecu od 4:00 ujutro,kada je ustajanje ,pa "obredi"u kupatilu,sportska oprema i pravac trenin mog sina ,ne moj :)
to traje 2 sata,voznja kuci koja zna potrajati i do 45 minuta,a tada posjedim u

cekanju..brzinsko tusiranje,oblacenje uniformi,on skolske,ja radne..ponovo voznja do skole,odlazak na posao..tamo sve ceka da netko kaze sta dalje raditi..poslije posla zurba da pokupim daka i direktno vozenje na popodnevni trening.

Ja se vracam kuci ,a muz odlazi da ga pokupi,no u meduvremenu moram napraviti nesto za jesti,uraditi dodatne stvari koje inace radim kad sam slobodna..eto zasto trebam reci NE..jednostavno mi je dan kratk da bih sve uradila onako kako ja volim.

Ja volim da odradim svoj posao od 5:30-14:00,od pocetka do kraja,a ovako kada dolazim od 9:00,tu dobivam nenormalni pritisak jer ne mogu da vjerujem koliko se ljudi mogu praviti naivni i nezainteresovani za posao..ali

Ovo je stvarno tako,sve cekaju da im se kaze i ako slucajno propustite jednu rijec ,taj dio se nece uraditi,oh,oh,..da se uradi i nesto usput,ma ne pa tko ce o tome misliti...jedna od radnica mi kaze:"Znas Mirjana ja nisam placena i da razmisljam,samo da radim..!!":)

Naporan je ovo posao ne toliko fizicki koliko psihicki,ali upornost i volja me jos odrzavaju !!!!!!

Evo corbice,da se malo okrijepimo :)

oko 40gr jecma
2 mrkve,ocistiti i isjeckati na kockice
3 krompira,isto ga ocistitii isjeckati na kockice
oko 2.5 lit.govede juhe
350gr mljevenog mesa(svinjsko ili po zelji)
1 jaje
2 zlice worcesterhire sosa-ako imate
1 glavica luka
1 cenja cesnjaka/bijelog luka
1/2 case zamrznutog graska
persunovog lista-po potrebi

U veci lonac staviti govedu juhu,jecam,mrkvu,krompiri pustiti da zavrije,zatim smanjiti temperaturu,poklopiti i kuhati na laganoj vatri da se povrce i jecam skuhaju.





U meduvremenu napraviti smjesu za okruglice.
U meso dodati jaje,isjeckani luk,protisnuti cesnjak,pa praviti okruglice.
Kada ste ih napravitli staviti na kratko u frizider da se malo stegne meso i svi zacini prozmu,a vi operete zaprljano sude !!:)
U tavi zagrijati sasvim malo masnoce i prziti okruglice da se lijepo zapeku sa svih strana.

Pecene okruglice dodati u corbu i kratko ih kuhati(10 minuta),zadnjih 5 minuta
dodati zamrznuti grasak ito je sve sto treba da se skuha.
Zacini po vasem ukusu,dodati soli i bibera i isjeckani persun.



Posluziti uz domaci kruh i po zelji dodati zlicu vrhnja/pavlake !!
Prijatno!!

Primjedbe

  1. Moji doma obožavaju ovu juhicu, najmii!!!

    Pusa iz sunačne Rijeke.

    OdgovoriIzbriši
  2. Zaboravila sma pohvaliti muziku, divno i opuštajuće, obožavam Kemala, bravo i hvala draga Ruža, vaš blog mi je još uključen i slušam muziku!

    Pusa.

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako, jako dobro! Svoju juhu s jemčom (skoro je kao tvoja) nadopunim ovim tvojim okruglicama i tko kaže da se ne može zajednički kuhati i preko oceana!
    Vidim da imaš puno posla i ono što mi se čini najgorim, to je to što se dižeš tako rano. Ja sam noćna ptica i ovakvo rano ustajanje bi me ubilo, iako sam i to radila i putovala svaki dan u drugi grad na posao (vlak, tramvaj i pješaćenje). I naravno, što te ne ubije, to te ojača, a tek kasnije, puno godina kasnije, pitaš se kako si to uopće izdržala. A vjerujem da puno vremena moraš posvetiti i ishrani ako imaš sina sportaša - oni su na posebnom režimu koji je zdrav, zahtjevan i skup.

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala !!!muziku jako volim slusati ,ali samo da mi zaista pase..bila je odavno tu ,ali nisam znala kako da je pokrenem automatski ,pa mi je dobra vila rekla(dvi ribe,dva kumpira):)
    Da,sve je bas kako kazes sport je dosta skup i pozrtvovan rad sa dosta odricanja,ali kada vidim njega da to radi bez gundanja,ja idem bez razmisljanja!!!:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Bravo za mamu sportiste. Svako ispunjenje potencijala deteta zahteva ogromnu požrtvovanost i razumevanje kao i ljubav naravno roditelja. Bravo!
    Supica je savršena, a ako si primetila ja ih jako volim a pogotovu ćuftice. Ovo mi se dopada što se proprže pa ubace, to mora da da poseban šmek. Samo da pitam, da li ječam stigne isto kad i povrće ili je potrebno ga kuvati ili potopiti noć unapred! Sad samo da sportista preuzme vikend užine i da odmeni malo mamu, a i nije na odmet da i muški znaju da se malo snađu sa varjačom!

    OdgovoriIzbriši
  6. Jelena,obozavam tvoje supice i spremna sam na isprobavanje samo da mi malo guzva na poslu prode,naime kolega je na godisnjem ,pa popunjavam njegovu smjenu..ja inace radim samo vikend i drzavne praznike !!!A sto se tice muskih,napisacu i jedan post o tome ;)!!
    Jecama ide jako malo i fino se nakuha(skuha,cak i previse) za svo vrijeme dok se corbica lagano kuha,zitarice inace se bolje i lakse kuhaju na umjerenoj temperaturi nego kada pustimo da vri,tada im se samo opna vise stegme i ponekada ostanu cvrsti bez obzira na dugotrajno kuhanje,to je isto i za gulase,posebno kada imamo zilavije meso..na laganijoj vatri ,duzim kuhanjem meso bude ,mmm samo tako ukusno !!!:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Mirjana svaka ti čast za ovaj tempo, ustajanje, požrtvovnost, odgovornost. Ovo sa poslom mi je poznato, uh i uvijek sam mislila da je negdje drugdje to drugačije a evo nije. A ništa, uhvatiti se u koštac izgurati.
    Juha je odlična, prava za okrijepiti se,ugrijati i najesti, super !!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …