Preskoči na glavni sadržaj

Piletina i timijan



Ne znam kako bih nazvala ,ali se sve svodi na pitu :)!!!
Ovog puta sam pravila sa piletinom u finom umaku,pa sve to stavila u korpice od kora za pitu(filo pastry).

Evo sta mi je trebalo.

4 poriluka,bijeli dio
Ulje-po potrebi
600gr pileceg mesa(koristila sam karabatke)
1 zlica timijana,svijezeg
2 zlice brasna(ravne)
250gr krem sira(vas izbor,ja volim Philadelphia)
sol i svjeze mljeveni biber
2 zlice mrvica(pripremiti od 1 dan starog kruha)
2 zlice badema,krupno isjeckati
2 zlice Pecan oraha ili obicnih oraha,takoder isjeckati
2 zlice Parmezan sira
8 listova Filo pastry(kore za pitu-po potrebi)
70gr maslaca,otopiti

U tavi zagrijati malo ulja ,pa proprziti nasjeckani poriluk,koji predhodno operete.
Kada poriluk uvene,dodati na sitnije komadice isjeckanu piletu,timijan i prziti dok piletina uhvati koricu,ne da se zapece,ali ne i ispece.
Posuti brasnom i mijesati 1 minut.
Dodati krem sir i mijesati dok se sir potpuno ne otopi.
Zaciniti po ukusu i pustiti da se prohladi.



Pripremljene mrvice i orasaste plodove,pomijesati zajedno i ostaviti na stranu.
Sada sloziti kore za pitu(filo pastry).
Ja sam slagala po cetiri,tako da sam svaku premazala otopljenim maslacem,pa sam ih zatim podijelila na sest(6) kvadrata,koje sam stavila ponaosob u kalup za muffinse.

Ovi kalupi su kod mene jako iskoristeni !!:)



Svakom kvadratu sam podvila coskove ka unutrasnjosti kako bi formirala krug ,radi ljkepseg izgleda i da ne gore kada se stave u rernu peci.
Sada to isto ponoviti sa slijedece 4 kore i na kraju svaku piticu popuniti smjesom od piletine.
Odozgo svaku piticu posuti kombinovanim mrvicama,bademima i orahom,ta ostatkom otopljenog maslaca,samo malo poskropiti.



stvaiti peci na 180C,oko 20 minuta,da porumeni.


Na isti nacin pravim i Spanakopitu,samo koristim drugi nadjev.

Primjedbe

  1. Oh kako m i se ovo sviđa, volim ovakve "građevine", prave skulpture. A sigurno je i ukusno.

    OdgovoriIzbriši
  2. odličan recept, bravoo!!!

    Lijep pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  3. Savrseno, savrseno...volim ovakve stvarcice :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Kod mene ovkvi mali zalogaji jako dobro p[rolaze,posebno sto u toku nedjelje svako dolazi u razlicto vrijeme kuci,ponekada i dva puta ode od kuce..tako da su uvijek dobro dosli za brzinski rucak,veceru ili cisto da se prezalogaji ..siti su i ukusni !!:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Predivno draga,svaka cast majstor si.

    OdgovoriIzbriši
  6. Izgleda tako privlačno i dobro, a sastojci su odlični (ja bih osobno neko drugo meso, ali moji bi bili sretni s piletinom). Odlična ideja za malo drukčiji zalogaj.

    OdgovoriIzbriši
  7. Obožavam ovakve zalogajčiće: dekorativno i ukusno!

    OdgovoriIzbriši
  8. jako me privlače ovakvi zalogajčići, istodobno vrlo dekorativni i ukusni

    OdgovoriIzbriši
  9. divno !! ovo je baš nešto za mene, odlični okusom, preljepi izgledom. Super !!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Slavonski kolaci

Slavonija,zemlja bogata i plodna,puna lijepih obicaja koje i do danas odrzavaju mlade generacije.

Otisla sam davno iz rodnog mijesta.
Ostalo je jos malo mladeg narastaja koje eto nekako odrzava dio kulturne bastine Slavonije.,no nisu sva mijesta izmumrla.

U gradovima,kao sto je Sl. Brod,Dakovo,Sl.Pozega,Babina Greda..mozete vidjeti puno toga,a najljepse je kada su svadbe,tada se jede,pije i veseli...

Zasto ovo pisem,pa eto ,proslu sam nedjelju pekla/pravila kolace,one moje,slavonske,koji se inace peku za sve nase obicaje,poput krstena,zaruka,vjencanja...

Nisam uspjela sve pojedinacno da slikam,ali nije vazno,bice jos prilika jer ovo je samo jedna mrvica koliko njih ima :)!!

Ruzine kocke




Stanglice od oraha
(by Vera Svoboda)






2 bjelanjka
250gr secera u prahu
250-300gr mljevenih oraha
(ako su krupnije mljeveni orasi treba najmanje 300gr )
limunov sok

Mixerom tucite bjelanjke u cvrst snijeg,dodajte seceri limunov sok.
mijesajte dalje mixerom dok smjesa ne postane cvrstai sjajno bijela.

 Or…

Prhki kolacici

Slatkis koji je podjednako ukusan u svakom obliku .Da li ga pravili kao roscice ili kuglice sa cokoladnim nadjevom,ukusni i dekorativni!!







Prhki kolaci

1,1/2 salice brasna
1/3 salice secera u prahu
150g maslaca
1 zumance
2 vanillin secera
oko 2 zlice hladne vode

..od navedenih namirnica napraviti prhko tijesto pomocu kuhinjskog pomagala ili rucno...hladan maslac izmrviti sa secerom i brasnom dok se ne naprave mrvice,zatim napraviti prhko tijesto,koje mozete umotati u prozirnu foliju i pustiti da odmori 20-ak minuta na hladnom mijestu.

Ja sam odmah kidala komadice tijesta i u sredinu stavljala cokoladne bombone,lijepo ih zatim rukama oblikovala u loptice.
Od istog tijesta sam napravila i vanilice/roscice,samo sam njih ,kada su se ispekli,prosarala secernom glazurom u koju sam dodala kap roza boje
Kolacice poslagati na plea i peace u predhodno zagrijanoj rerun na 180C oko 25 minuta ili dok ne dobiju po krajevima zlatno-zutu boju !!

salica =250ml

Margareta pita

Sjecanje na jedno divno bezbrizno djetinjstvo.Mozda nije bilo tako mojim roditeljima ali meni kao djetetu je bilo divno. Sjecanje me odvelo na ovaj recept koji slucajno nadoh na ovoj stranici i pozurih da napravim jer kolac je to i ne bilo kakav,fin kremast sa premazom od pekmeza koji mu daje predivan okus......


                 Margareta pita Kore            400 gr brašna           170gr masti (ili 20 dag maslaca)            80 gr  šećera            1/2 praška za pecivo            1 jaje            5 žlica mlijeka

Krema I
           2 jaja            3 žlice šećea            3 žlice brašna            4 dcl mlijeka            25 dkg margarina            10 dkg šećera u prahu      …