5. lis 2010.

Riba u tijestu





Imala sam Pastrmku u frizideru i trebala sam je iskoristiti.
Kupila sam je za salatu ,ali uvijek se kuhalo nesto drugo i ja odustajala od salate :)
Danas je bio zadnji dan da se to uradi,pa sam ovako napravila da bi nam bio i rucak uz salatu i pivo ,tko hoce!!!

tijesto
350gr brasna
200gr maslaca
125ml hladne vode

Sve namirnice staviti u multipraktik i pulsirati dugmetom dok se ne naprave mrvice.
Tijesto oblikovati i staviti zamotano i podjeljeno na 8 komadica u frizider.
Sve se moze uraditi i rucno,malo oduzme vremena ,a ucinak je isti.
U meduvremenu napraviti nadjev.

Nadjev

300gr dimljene pastrmke
350gr krompira
25gr maslaca
1 tvrdo kuhano jaje
1 zlica kapara
1 limun,korica i sok
60gr kiselog vrhnja
1 jaje -za premazivanje

Krompire ocistiti i skuhati ,ocijediti svu vodu,pa u krompir dodati 25gr maslaca,pritisnuti vilicom da se izmrvi,dodati vrhnje,kapare,ocisceno i isjeckano tvrdo kuhano jaje i dobro pjenjacom(zicom ili kuhacom)umutiti.
Narednadti koru od limuna i dodati sok od pola limuna,ako zelite moze i cijeli...
Na kraju dodati iskidano meso pastrmke.

Sada izvaditi tijesto iz frizidera i napraviti krugove (14cm),pa u njih staviti nadjev i pokupiti krajeve tijest prema vrhu,napraviti kao krestu od pijetla :)



Tako uraditi i sa ostalim tijestom i nadjevom.
Sloziti na lim i premazati jajetom,pa peci na 200C dok ne porumene,..



e to sada moze biti 25 ili 35 minuta,zavisno od pecnice.

Broj komentara: 11:

  1. uvijek imate orginalne i zanimljive recepte!
    Odlične fotografije...
    Lijep pozdrav iz kišne Hrvatske i navratite ponekad do mene:)

    Zondra Art

    OdgovoriIzbriši
  2. Zvuci fantasticno i rado bi sada probala :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Deliziosi devo assolutamente provare questa ricetta , ciao

    OdgovoriIzbriši
  4. Originalan receptic, deluje mi divno i rado bih klopala malo toga:) Nažalost, nisam majstor za pripremu ribe, tako da malo toga umem da pripremim s ovom namirnicom. Odlične fotke:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Savršeno! Ne bi mi nikada palo na pamet!

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala svima !!
    Tijesto je jos ukusnijue ako se doda malo mljevenog kopra(suhi),a moze i bez tijesta kao kroketi..riba ne mora biti Pastrmka,ovdje moze da ide i riba iz konzerve,samo da nije u ulju ...mogucnosti su velike ..:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Divno mila,ovo je nesto jako fino.

    OdgovoriIzbriši
  8. Sigurno je odlično, jedini je problem što ovdje nema šanse naći dimljenu pastrmku. Obožavam sve vrste dimljene ribe, a zadnji put sam riječnu dimljenu ribu kupila u Kievu prije 2 godine! Nisam sigurna da bi ovo bilo jednako fino s ribom iz konzerve.

    OdgovoriIzbriši
  9. Na ovaj način nisam nikada iskoristila pastrmku i ovo mi je odlično ! Super ideja, recept, ...., odlično izgleda !!

    OdgovoriIzbriši

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.